В украинската столица Киев е в ход подготовка за спирания на електричеството. Продължават интензивните боеве в Донецк, а в Херсон украинските сили предприемат евакуация на цивилни. 

 Кметът на Киев Витали Кличко публикува списък с търговските вериги, пазарите и търговските центрове, които ще работят при авария и липса на ток.Операторът на украинската система за електроснабдяване "Укренерго" съобщи за ракетни удари по ключови обекти от енергийната инфраструктура.

Според украинското разузнаване обаче Русия вече е прибегнала до стратегическия резерв за някои видове оръжие и преговаря с Иран за попълване на запасите от балистични ракети. На бойното поле руските части използвали ракети, произведени тази година, по-конкретно - през август.Украинските власти в Херсон обявиха, че ще помогнат на граждани да се евакуират от части от окупирана от руските сили територия на източния бряг на река Днипро поради опасения от ожесточаване на боевете.

В САЩ симулираха удар от 100 мегатона ядрена бомба срещу Киев ВИДЕО

До понеделник ще бъде вдигната забраната за преминаване на реката, за да могат украинци, живеещи в селища отвъд нея да преминат по време на светлите часове до предварително означен пункт. Украинските власти съобщават, че руските сили продължават да обстрелват Херсон и околните райони, като биват убивани и цивилни.

Вместо Украйна: Путин готвел нападение срещу друга държава, но размислил

Голяма част от сухопътните сили и огневата мощ на Русия са съсредоточени на 15-километрова фронтова линия край град Бахмут в Донецка област и имат за цел да превземат града, съобщава британското министерство на отбраната, информира БНР. Изглежда, че Русия планира да обкръжи града, като постепенно настъпва на север и на юг от него. 

Превземането на Бахмут би позволило на Русия да застраши по-големите градове в района - Краматорск и Славянск.