На крака и с аплодисменти евродепутатите посрещнаха изказването на президента на Украйна Володимир Зеленски в рамките на извънредно заседание на Европейския парламент днес.

„Днес се изказвам от името на моите съграждани, гражданите на Украйна, които защитават страната си, като плащат най-високата цена. Те защитават свободата. Много се радвам, че чух вашето слово. Усещам общата ви нагласа, вие сте единни - всички държави в ЕС. Жалко е, че сега всички ние в Украйна плащаме тази висока цена. Това е трагедия за всеки един украинец и за нашата държава. Хиляди вече са убити”, заяви в изказването си Зеленски.

„Имаме две революции, една война, пет дни на руска инвазия. Тотална инвазия. Аз не чета в момента, моето изказване не е написано на хартия. Хартията в нашата страна свършва, това е действителността. Вярвам, че днес жертваме живота си заради свободата и желанието да сме равни, да сме такива като вас. Ние жертваме украинския народ - най-ценното, което имаме. Това е най-високата цена, която можем да платим. Често казваме, че ще спечелим, ще победим всичко и всички. Много се радвам, че може да видите с очите си онова, което се случва. Ние наистина ще победим, убеден съм, че това ще се случи”, категоричен бе украинският президент. 

„Често се казва, че Украйна е избрала да върви по пътя към Европа. Това е нашият основен стремеж. Искам да чуя това и от вас, за да може всички ние да чуем, че подкрепяте украинския избор”, призова Зеленски.