Принц Хари неочаквано се яви пред Върховния съд днес, тъй като започна съдебното производство по делото за незаконно събиране на информация от британските вестници Daily Mail и Mail on Sunday.

Засегнати от незаконното събиране на информация са също така сър Елтън Джон и актрисите Сейди Фрост и Лиз Хърси. Издателят обаче твърди, че обвиненията са „абсурдни клевети“.

Четиридневно предварително изслушване във Върховния съд, което започва в понеделник, ще разгледа правните аргументи. След това съдията ще реши дали делото ще продължи или ще бъде прекратено.

Принц Хари и принц Уилям може да се срещнат на погребението на роднина

Когато правният иск беше обявен през октомври 2022 г., адвокатската кантора Hamlins, която представлява принц Хари и актрисата Сейди Фрост, заяви, че дейността на издателя включва наемане на частни детективи, които тайно да поставят подслушвателни устройства в колите и домовете на знаменитостите, както и хората, които да слушат и записват частните телефонни разговори, информира bTV.

Принц Хари и Меган Маркъл поканени на коронацията на Чарлз III

Освен това е събирана информация за здравния статус и банковите сметки на знаменитостите. Има и обвинение за корумпирането на полицейски служители, за да получават журналистите вътрешна, чувствителна информация.

„Ние напълно и недвусмислено опровергаваме тези абсурдни клевети, които изглеждат като добре планиран опит за въвличане на изданията в скандал“, се казва в официалното становище на издателската група. Според тях някои от твърденията са силно преувеличени.