Фронтменът на "Оркестър Калуш", големият победител от конкурса "Евровизия", заминава за фронта в Украйна. "Дейли Мейл" публикува снимки, на които Олег Псюк се сбогува със своята приятелка Александра в Италия преди да се включи в армията.

Участниците в групата имаха специално разрешение да напуснат страната, за да я представят на конкурса.

"Оркестър Калуш" спечели "Евровизия" с песента "Стефания. Украйна беше четвърта при гласуването на журито, но победи в конкурса с категорична преднина при гласуването на зрителите, като събра общо 661 точки. На второ място се нареди Великобритания с 466 точки, а трета остана Испания с 459 точки.

Групата  бе избрана да представя Украйна на "Евровизия" още през февруари, преди началото на руската офанзива. Бандата е шестчленна и е съставена от Олег Псюк, Тимофий Музичук, Игор Диденчук, Олександър Слободяник, Виталий Дужик и Ем Си КилимМен. В основата е тричленната хип-хоп и рап група "Калуш", кръстена на украинския град Калуш, в който е роден нейният вокалист Олег Псюк.

В този си формат тя има два издадени албума. Звученето й е ултрамодерно. Но миналата година група "Калуш" решава да еволюира от рапа и хип-хопа и да създаде нов музикален проект, смесващ модерните стилове с украинския фолклор и така се ражда "Оркестър Калуш", в който към първоначалните трима основатели на бандата се присъединяват още трима изпълнители.

Украйна е тазгодишният победител в "Евровизия"