Жителите на Южна Европа потърсиха убежище от парещите слънчеви лъчи с плуване в морето, но едва ли успяха - крайбрежните води около Испания вече достигнаха рекордната температура от 24,6°C, което е с 2,2 градуса по-висока от средната за сезона. Нещо повече, изследователите предупреждават, че това е само началото - горещата вълна, която удари Европа, ще става все по-интензивна, а температурите ще продължат да се повишават.

Пламтящата гореща вълна, която изгаря Европа, също накара германското правителство да обмисли въвеждането на сиеста за работниците, за да предприеме нещо срещу горещите температури, пише Daily Mail. Панелът за обществено здравеопазване препоръча, следвайки примера на Испания, въвеждането на следобедни почивки в особено горещи дни, за да се поддържа продуктивността на работниците и да се намалят потенциалните рискове за здравето.

Понастоящем болниците в Италия се опитват да се справят с масивния наплив от пациенти, които се нуждаят от медицинска помощ за заболявания, свързани с топлината. По средиземноморското крайбрежие, включително в Италия и Гърция, туристите припадат ежедневно през последните няколко дни, тъй като температурите скочиха до рекордни 42°C. В резултат на това някои италиански лечебни заведения съобщиха, че само през последните дни броят на пациентите се е увеличил с една четвърт - по правило хората влизат в спешното отделение с дехидратация и топлинен удар.

Въпреки това, изследователите предупреждават - твърде рано е да се отпуснете. Скоро нова гореща вълна ще удари Европа - човечеството ще трябва да се справи с невероятно високите температури на сушата и морето, както и с последиците от жегата под формата на суша и горски пожари. Метеорологичната агенция на ООН предупреждава, че температурите в Южна Европа може да победят предишния рекорд, поставен в Сицилия през 2021 г., когато термометърът се покачи до 48,8°C.

Според Пану Сааристо, ръководител на екипа за спешна медицинска помощ на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец, той и колегите му се опасяват, че горещата вълна, която удари Южна Европа, ще доведе до скок на смъртните случаи. Горещите вълни всъщност са "невидими убийци", които всяка година се възползват от все по-високите температури, предупреждават лекарите.

В същото време здравните власти издадоха предупреждение за „червено време“ за 23 от 27 града в Италия, включително Рим и Флоренция. Обърнете внимание, че червеното ниво на тревога означава, че горещините ще бъдат толкова силни, че представляват риск за здравето на цялото население, а не само на уязвими групи като деца и възрастни хора.

В същото време климатологът от НАСА Питър Калмъс предупреждава, че това лято ще бъде „най-студеното“ в историята занапред – виновни са климатичните промени. Изследователят отбелязва, че повечето хора, за съжаление, все още не осъзнават в каква опасност е човечеството в момента. Калмус също така отбелязва, че единственият изход от този „топлинен кошмар“ е постепенното премахване на изкопаемите горива възможно най-бързо.

Метеорологичната агенция на ООН казва, че е вероятно минималните нощни температури също да достигнат високите си стойности, което води до повишен риск от инфаркт и смърт. Изследователите са загрижени, че фокусът е върху максималните дневни температури, докато в действителност нощните температури представляват риск за здравето, особено за уязвимите групи от населението.

От десетилетия учените неуморно предупреждават за пагубните последици от изменението на климата. В допълнение към изсъхването на културите, топенето на ледниците и повишения риск от горски пожари, по-високите температури също застрашават човешкото здраве, вариращи от топлинен удар до сърдечно-съдов стрес.

В момента по света се чупят температурни рекорди, а учените предупреждават, че 2023 г. ще бъде най-горещата година в историята. Нещо повече, учените смятат, че тази тенденция ще продължи и през 2024 г. под влиянието на Ел Ниньо, който се прояви тази година в Тихия океан. В същото време учените отбелязват, че вероятно все още не сме усетили напълно последствията от това явление, тъй като Ел Ниньо не е достигнал своя връх.

Изследователите отбелязват, че промените в климата, които наблюдаваме днес, са донесени на Земята от човешки дейности, включително изгарянето на въглища, нефт и природен газ, и са влошени от природни явления като Ел Ниньо, което загрява повърхностните води в източната и централната част на Тихия океан.

Предишни изследвания показват, че през последното рекордно горещо лято само в Европа повече от 61 000 души са починали от горещините. Повечето смъртни случаи са при хора над 80 години, а около 63% от починалите заради жегите са жени.