Сценарий за руска атака срещу НАТО, позовавайки се на бивши високопоставени служители на американската армия, беше публикуван наскоро от The Daily Mail.

Изданието отбелязва, че европейските правителства едно след друго строго предупреждават своите граждани да започнат да се готвят за война. И сега страните от Северноатлантическия алианс се подготвят за едно от най-големите и сериозни военни учения, в което ще участват 90 хиляди войници от цяла Европа. В същото време военните сили на САЩ също ще започнат военни учения, които според експертите ще бъдат последният опит да демонстрират военната си мощ пред страната агресор Русия.

Адмирал Роб Бауер, председател на Военния комитет на НАТО, призова правителствата и цивилните да се подготвят за "огромни промени" в живота си, прогнозирайки широкомащабен въоръжен конфликт през следващите 20 години.

Цял екран
Снимка: Daily Mail

Първа фаза - кибер война и ракетни удари

Кибератаките, подчертава изданието, днес са се превърнали в почти ежедневие, а технологичните възможности на нападателите растат експоненциално.

„Кибератаките имат реални военни приложения – руснаците ги използваха в прелюдията към нахлуването в Украйна, за да нокаутират, наред с други неща, комуникационната мрежа Viasat“, каза изследователят на RUSI и военен анализатор Сам Крани-Еванс.

И Крени-Еванс добави, че дори е имало възможност за някакъв вид конфликт в космоса, като сателитите се използват за атакуване един друг или за намеса в сателити - нещо, което вече е направено на по-ниско ниво в Украйна. Той обаче добави, че това не означава, че Русия ще се ограничи до киберпрестъпленията.

„Това вероятно ще приеме формата на тежка ракетна атака, предназначена да повреди ключови военни инсталации и инфраструктура в Източна Европа и извън нея, подготвяйки сцената за разполагане на войски. И Русия няма да се стеснява да използва стотици далекобойни, прецизно управляеми ракети срещу цивилни цели в цяла Европа“, предупреди генерал Ходжис.

Втора фаза - нахлуване по суша, море и въздух

Според военни експерти, първо Руската федерация ще се опита да превземе Сувалкския коридор, а след това ще атакува балтийските страни или Полша. Генерал Ходжис подчерта, че Русия се е поучила от грешките, допуснати в Украйна, и е успяла да разшири военния си арсенал и да постигне технологичен напредък с помощта на Иран и Китай.

Цял екран
Снимка: Daily Mail

Генералите казват, че въпреки че хиляди войници на НАТО са разположени в момента в балтийските държави, те са предназначени само като "заобикаляща жица". Тяхната роля е да задържат всякакви нахлуващи сили до пристигането на основната армия на НАТО, подчертава Ходжис. След като Путин нападна страна от източния фланг на НАТО, Русия ще изчака да види как ще реагира военният съюз.

И ако НАТО се поколебае, Путин няма да спре, прогнозира генерал Ходжис.

След това руският флот ще се опита да овладее Арктика и с помощта на ракети Северния Атлантик. Тъй като полярните ледове се топят поради изменението на климата, новите морски маршрути стават все по-достъпни.

„Русия ще иска да доминира в този северен маршрут, това ще им позволи да отплават до върха на света много по-бързо и ще донесат икономически ползи на Москва. И с техните оръжия с голям обсег те ще могат да доминират това, което минава на север Атлантика и извън Арктика", казва генерал Ходжис.

Цял екран
Снимка: Daily Mail

Военни експерти предполагат, че от над Арктическия кръг руският Северен флот може да атакува скандинавски пристанища или да пресече арктически води, за да атакува Великобритания през Северно море. Освен това Москва може да използва подводници или подводни превозни средства, за да пререже жизненоважни подводни оптични кабели, причинявайки безпрецедентни щети и смущения в западната инфраструктура, логистика и комуникации при ескалиране на бъдещ конфликт.

Трета фаза – към нея се присъединяват съюзниците на Русия

Както генерал Ходжис направо заяви пред The ​​Daily Mail, войната не възниква във вакуум. По същия начин руска атака на фона на задълбочаващата се пропаст между Изтока и Запада няма да се случи без участието на други големи сили, които съставляват така наречената „Оста на съпротивата“ в борбата. Според експерти тази ос представлява геополитически и военен съюз за противодействие на заплахите от Запада и регионалните съперници.

Иран, например, представлява сериозна заплаха в Близкия изток, със страхотна армия и ресурси за разработване на ядрени оръжия - нещо, което според генерал Ходжис вероятно ще се случи през следващите години.

Цял екран
Снимка: Daily Mail

Ислямската република също подкрепя малък брой други тежко въоръжени групировки в региона, включително Хамас, Хизбула и йеменските бунтовници хуси, както и сили в Ирак и Сирия, които организираха атаки с дронове срещу американски бази в региона през последните седмици. Следователно, в случай на руска атака срещу НАТО, много вероятно е Иран да се включи в борбата на страната на Кремъл.

„Не мисля, че в Китай има някаква любов към Русия. Китай не е особено заинтересован Русия да остане на повърхността. Но те няма да искат прекъсване на доставките на техния евтин газ и ще искат да могат да използват Северно море Маршрут, който Русия ще контролира в случай на този сценарий на конфликт“, каза генерал Ходжис.

Как да избегнем тотална война

Реториката на Кремъл спрямо балтийските държави и други страни от Източна Европа става все по-враждебна след нахлуването в Украйна, отбелязват експерти.

Тъй като силите на Москва вече са изправени пред ожесточена съпротива в Украйна, военните анализатори не вярват, че Кремъл ще има достатъчно сила да консолидира големи групи от европейски държави в Руската федерация в случай на бъдещ конфликт. Но Русия ясно и последователно осъди това, което възприема като разширяване на НАТО и усилията на алианса да застраши сферата на влияние на Кремъл.

 

Генерал Ходжис добави, че руснаците ще трябва да повярват, че НАТО има способността и е готов да използва тази способност, за да ги победи или да го направи толкова болезнено за тях, че да решат да не действат.

"Руснаците уважават само силата. Ако почувстват някаква слабост, те ще продължат напред", отбеляза генералът.

Той обаче подчерта, че разпространението на хибридна война, дестабилизирането на сивата зона и връщането на войната с висок интензитет на европейския континент означава, че конвенционалното възпиране трябва да играе по-важна роля в предотвратяването на такава война между Русия и НАТО.

 
Превод: GlasNews