"Чухме пет изстрела. Излязохме и видяхме, че има труп на терасата и моят племенник се обади на полицията", разказа пред bTV Янка Гогова, която живее на няколко метра от апартамента, където е станало четворното убийство в Чикаго.

Тя познава и мъжа, арестуван за престъплението. Той е поляк и от 15 години живее в блока.

Според полицията в Чикаго убиецът е 67-годишен мъж, строителен работник, който познавал жертвите си.

В събота вечерта мъжът излязъл от своя апартамент и отишъл до жилището на съседите си българи.

"Когато той влязъл в апартамента на съседите си, четиримата души вечеряли. Все още не знаем защо, но мъжът започнал да стреля и убил четиримата", каза пред медиите зам.-шефът на полицията Антъни Рико.

Мъжът обаче не спрял със стрелбата. "Той отишъл на третия етаж и влязъл в спор с друга жена, която също живеела в сградата и стрелял по нея", каза още Рико. Впоследствие и тя е починала от раните си в болницата.

"Българите, които са убити, не са криминално проявени. Бих казал, че става въпрос за едно битово убийство, което е породено от психическо състояние на извършителя, който е изпаднал най-вероятно в някакво състояние на амок... Двама от българите са съпрузи и са били в техните ранни 40-години, трета жертва е била майката на убитият мъж, която е била предполагам още 20, 25 години отгоре", коментира генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев.

Трима българи са сред убитите при стрелбата в Чикаго