Най-малко 40 000 жители на Калифорния се наложи да бъдат евакуирани заради огромните горски пожари. Щатът се бори с два големи огнени фронта - един в близост до Лос Анджелис и втори на север от Сан Франциско.

Огънят навлязъл сред къщите на десетки семейства северно от Лос Анджелис. Повечето евакуирани са от района на град Санта Кларита, където застрояването е навлязло в покритите с гъсти храсти склонове на едноименната долина.

Няколко къщи вече изгоряха. Санта Кларита има около 180 000 жители. На близо една четвърт от тях беше разпоредено да изоставят имотите си и да бягат.

Засега няма данни за загинали или пострадали хора. Направена е организация да се евакуират дори животните от конюшни в района.


Пожарите засегнаха и градове, които не са буквално заплашени от огъня. Електрическите компании спряха тока на десетки хиляди домакинства, защото скъсаните от ветровете кабели на далекопроводите най-често са причина за пожарите.

Освен край Санта Кларита голям по площ пожар гори и в произвеждащите известното калифорнийско вино общини Напа и Сонома северно от Сан Франциско.

Калифорния все още се възстановява от пожари през миналата година, при които загинаха около 100 души.