Най-голямото изтичане на информация от десетилетие от американски военни източници е голям удар върху военните усилия на Украйна, заплашвайки разузнаването на Киев преди очакваното контранастъпление през пролетта на 2023 г. 

Класифицирани документи, изтекли в социалните мрежи, съдържат подробна информация за боеприпаси, обучение и системи за противовъздушна отбрана в критичен момент от битката, пише американският вестник The Hill. Пентагонът все още проверява автентичността на документите.

Десетки класифицирани документи на САЩ и НАТО, някои класифицирани като строго секретни, започнаха да изтичат онлайн още през януари, преди да стигнат до Twitter и Telegram и да привлекат внимание миналата седмица.

Въпреки че тези материали съдържат информация за състоянието на конфликта само до март, те дават представа за военния потенциал на Украйна, включително броя на батальоните, подготовката на модерни оръжия и разполагането на тежки бойни машини като като танкове Леопард 2, пишат журналистите.

Според американските медии документите също дават представа за недостатъците на Киев, като най-малко един документ описва като вероятно страната да изчерпи боеприпасите за съветските противовъздушни ракетни системи, отваряйки потенциална уязвимост в системите за противовъздушна отбрана на Украйна.

Кърт Волкър, сътрудник в Центъра за анализ на европейската политика, каза, че изтичането е тревожно, защото дава на света "моментна снимка" на оценките и преценките на САЩ за войната в Украйна.

„Това е сигнал за украинци, руснаци, други: „Това е, което мислим.“ Това може да даде някои улики за качеството на нашата информация, откъде я получаваме ... което ще принуди хората, за които събираме информация, да затворят тази тема“, каза Волкър.

Според журналисти може би най-тревожното изтичане съдържа информация за украинската противовъздушна отбрана. И така, в един от документите от февруари тази година се казва, че ракетите за C-300 ще приключат до май, а ракетната система SA-11 Gadfly ще бъде изчерпана до края на март. Според НАТО и двете системи съставляват 89% от противовъздушната отбрана на Украйна и играят критична роля в отблъскването на честите руски ракетни удари.

Руски военни блогъри вече широко разпространиха изтеклите документи, включително тези, които оценяват броя на системите за противовъздушна отбрана и самолетите, като изтребители, разположени от Украйна.

В оценката на НАТО се казва още, че Украйна може да издържи само още няколко вълни от руски ракетни удари, като същевременно се предоставя карта на местоположението на системите за противовъздушна отбрана.

Джон Хербст, старши директор на Евразийския център на Атлантическия съвет и бивш посланик на САЩ в Украйна, нарече информацията за противовъздушната отбрана на Украйна „най-нещастната“ част от изтеклите документи. В същото време той каза, че нито един от документите не съдържа критична информация, която да не е вече известна на съюзниците от НАТО и руското разузнаване.

"Не мисля, че има някакво съмнение, че са нанесени някакви щети на украинските военни усилия в резултат на изтичането. Но дали тези щети са прекомерни? Вероятно не", предположи Хербст.

Други документи обясняват силата и възможностите на украинските бригади, както и на какви оръжейни системи е тренирала Украйна. Един от февруарските документи оценява броя на танковете, бойните машини на пехотата и артилерийските единици на въоръжение в Украйна.

Изтичането е повод за загриженост за Съединените щати, тъй като Русия може да разбере как Пентагонът събира критична разузнавателна информация за руските сили и възможности. Документите съдържат информация не само за силите на Украйна, но и подробна оценка на руската армия, от танкове до артилерия и самолети.

Не е ясно колко документа в момента циркулират онлайн, но според няколко доклада и анализатори най-малко 100 отделни документа са се появили онлайн.

Реакцията на Пентагона

В понеделник Пентагонът отказа да коментира размера и обхвата на изтичането, заявявайки, че Министерството на отбраната все още разследва въпроса.

"Министерството на отбраната работи денонощно, за да проучи степента на разпространение, да оцени въздействието и нашите мерки за смекчаване. Все още проучваме как се е случило това, както и степента на проблема. Предприети са стъпки, за да се разгледат повече отблизо как и на кого се споделя тази информация. Също така все още се опитваме да преценим какво може да има там", каза пред репортери Крис Мийгър, помощник-министър на отбраната по обществените въпроси.

Мигер каза още, че форматът на документите "е подобен на този, използван за предоставяне на нашите висши лидери на ежедневни актуализации за операции в Украйна и Русия, както и друга разузнавателна информация" и "представлява много сериозен риск за националната сигурност".

Миналата седмица Пентагонът заяви, че разследва изтеклите документи и е прехвърлил официално наказателно разследване за тях на Министерството на правосъдието. В понеделник американски служители заявиха, че разследването е "основен приоритет" и призоваха за повишено внимание при прегледа на документите, отбелязвайки, че някои от тях са променени.

Изтичане на секретни американски документи – какво се знае

На 10 април израелските медии съобщиха, че според изтеклите "секретни документи" на Пентагона Израел уж ще достави на Украйна смъртоносни оръжия. Същия ден израелският премиер Бенямин Нетаняху, коментирайки тази информация, заяви, че Ерусалим не е давал разрешение за доставка на смъртоносни оръжия на Украйна.

На 9 април американският телевизионен канал CNN разбра, че украинското военно командване е било принудено да промени част от военните си планове поради изтичане на секретни документи за бъдеща контранастъпление. В същото време Пентагонът е принуден да намали потока от свръхсекретни документи и да засили контрола върху тях.

Превод: GlasNews