Круизен кораб навлезе в пристанището на Ню Йорк с 13-метров мъртъв, заклещен кит на носа му, съобщиха американските морски власти.

Китът, идентифициран като застрашен от изчезване вид сейвал, е бил заклещен на носа на кораба, когато той е пристигнал в пристанището на Бруклин, Ню Йорк, в събота. Това съобщи говорителят на Националното управление на САЩ за океански и атмосферни изследвания и рибарство Андреа Гомес.

Говорител на корабната компания-собственик „Ем Ес Си Крузис“ заяви, че китът е бил заклещен пред кораба „Меравиля“, който е акостирал в Бруклин, преди да отплава към пристанища в Нова Англия и Канада.

„Незабавно уведомихме съответните органи, които в момента извършват преглед на кита“, се казва в изявление на представители на круизната линия.

„Дълбоко сме натъжени от загубата на всякакви морски обитатели“, заявиха служителите и добавиха, че базираната в Женева круизна компания спазва всички разпоредби, предназначени за защита на китовете, като например променя маршрутите в определени региони, за да избегне удари с животните.

Мъртвият кит е преместен в Санди Хук, Ню Джърси, и изтеглен на буксир до брега, за да се осигури достъп до нужното оборудване и да се извърши некропсия, каза Гомес. Некропсията - аутопсия на животното, беше извършена във вторник, поясни служителката.

Един от основните въпроси е дали смъртта на кита е настъпила преди или след контакта му с кораба. Изследването е показало следи от тъканна травма по дясната лопатка на кита и фрактура на дясната гръдна перка. Стомашно-чревният тракт на бозайника е бил пълен с храна, се казва в съобщението за некропсията. Взети са проби от повечето органи на кита, както и от тъкани и кости, за токсикологичен и патологоанатомичен анализ.

„Събраните проби от тъкани и кости ще помогнат на биолозите да определят дали взаимодействието с кораба е станало преди или след смъртта“, каза Гомес.

Обикновено китовете обитават по-дълбоки води, далеч от бреговата линия, допълни Гомес, цитиран от БТА. Сейвалите са един от най-големите представители на семейство ивичести китове и са международно защитени.