Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна обяви връщането на Херсон под контрола на Киев. От официалния доклад става ясно, че украинските военни държат под огневи контрол всички пътища за отстъпление от града.

В същото време части на Въоръжените сили на Украйна продължават да навлизат в града. Припомняме, на 11 ноември знамето на Украйна беше поставено над административната сграда на Херсон. 

Междувременно пенсионираният американски генерал, бивш командир на американската армия в Европа Бен Ходжис на страницата си в Twitter обяви подготовката на нападение срещу Крим, като посочи датата.

Той обясни, че украинските военни няма да правят зимна почивка във военните действия, както беше съобщено по-рано, а ще продължат да оказват натиск върху врага в лицето на Въоръжените сили на Руската федерация.

Генералът отбеляза, че с превземането на въоръжените сили на Херсон е станало възможно поставянето на РСЗО Химарс там, в резултат на което Крим също попада в зоната на обстрела, което неминуемо ще доведе до отслабване на „руската армия“ с редовни обстрел на полуострова.

„HIMARS скоро ще стреля от Херсон. Подстъпите към Крим са в обсег (ракети - прибл.)", каза Ходжис.

Въоръжените сили на Украйна обаче няма да спрат при Херсон и още през януари, според прогнозата на Ходжис, ще влязат в Мариупол и Мелитопол. И вече от тези територии въоръжените сили на Украйна ще преминат в контранастъпление към Крим.

Военният експерт Владислав Шуригин в своя канал в Telegram също говори за вероятните планове на въоръжените сили на Украйна в Херсонското направление и по отношение на Крим. По-специално, според него, Киев може да се опита да лиши Крим от сухопътен коридор за комуникация с Русия.

Експертът обясни, че с прехвърлянето на силите на Въоръжените сили на РФ на левия бряг на Днепър не си струва да се очаква нападение срещу Николаев и Одеса. Това дава възможност на Въоръжените сили на Украйна да освободят силите си, които е планирано да бъдат използвани за атака и последваща защита на Херсон. А това са около 60 хиляди души, около 800 бронетранспортьора, 200 танка, много бойни машини на пехотата, както и около 500 оръдия и минохвъргачки.

Киев вероятно ще изпрати такова мощно струпване на сили за атака от района на Запорожие по посока на жп възела на гара Токмак, за да извърши впоследствие атаки срещу Бердянск.

В резултат на това Крим ще загуби сухопътния си коридор към Русия, а също така ще „разреже окупираната от нас територия на два „къса“.

Превод: GlasNews