Тя е Джоли Кинг, а той Марк Фъркин - австралийска двойка, която се занимава с влогърство. Двамата решават да предприемат пътуване в Азия и Близкия Изток и да документират всяка своя стъпка.

Пътуването им обаче се превръща в кошмар - двамата са арестувани и в момента се намират в най-ужасяващия затвор на Иран - "Евин".

Затворът е наричан от някои "Фабриката за мъчения на иранския режим". От него живи излизат малцина.

За тях се разбира едва преди седмица, въпреки че са били арестувани преди близо три месеца.

И двамата имат британски паспорти. Пътуват и документират преживяванията си в интернет. YouTube каналът им има над 20 000 последователи. Опознават културата, природата… света.

Според информация на "ABC" двамата били арестувани, защото летели с дрон без разрешение. Източник на BBC обаче твърди, че Джоли е арестувана като част от потенциален план за размяна на затворници между Иран и Австралия.

Според друга информация пък австралийската двойка къмпингувала в близост до военна зона край Техеран и това била причината да бъдат арестувани.

Главният редактор на иранската телевизия "Монато" заяви, че Джоли и Фъркин не са били наясно със законите в Иран и става въпрос за голямо недоразумение, пише "Гардиън".

Идеята на двойката била мащабна. Влогърите планирали да обиколят няколко държави с личния си автомобил - започнали от Дарвин, качили се на ферибот, стигнали до Индонезия, Малайзия, Индия, Пакистан.

Последното видео, което качили, било една седмица преди да потънат в пълно мълчание. После почитателите им започнали да се притесняват.

Последната им публикация в социалните мрежи е от Киргизстан на 26 юни. Последното им видео - от Пакистан, качено на 25 юни. Последно са били активни в мрежата на 30 юни. После… потънали вдън земя.

Оказва се, потънали са в затвора "Евин".

С тях обаче в жестокия затвор има и друга австралийска гражданка, която е осъдена на 10 години лишаване от свобода. За какво - не е ясно. Смята се, че двата случая нямат общо помежду си. Тя е била задържана в края на миналата година.

В момента правителството на Австралия се стреми по всякакъв начин да постигне споразумение с Иран и тримата затворници да бъдат върнати в родината си.

Коментар от близкоизточната държава няма, а освен всичко Иран не е дала и абсолютно никакви признаци, че е арестувала чуждестранни граждани. Иначе казано - всичко се е случило тихомълком, което само по себе си е доста обезпокоително.