Малък будистки храм в Северен Тайланд остана без монаси, след като те бяха тествани за наркотици. Тестове показали, че четирима монаси, сред които игуменът на храма, са употребявали метамфетамин. Това пише BBC, позовавайки се на данни на AFP.

Инцидентът е станал в храм в провинция Петчабун в Северен Тайланд. Към момента е известно, че монасите са били изпратени за рехабилитация от наркомания в клиника.

Според журналисти тестовете за наркотици в Тайланд се извършват на фона на мащабна кампания за борба с незаконния трафик на забранени вещества. Монасите бяха изгонени от храма, след като полицията направи тест на урината в понеделник, 28 ноември, който показа, че и четиримата мъже са употребявали метамфетамин. Официални лица в коментар пред агенцията не уточняват какво точно е привлякло вниманието им към храма.

В същото време извършването на всякакви ритуали в храма беше преустановено поради липсата на монаси в него. Областните власти поискаха помощ от ръководителя на местния манастир, който обеща да назначи няколко нови монаси в храма в района, за да се решат проблемите на енориашите.

Метамфетаминът се превърна в основен проблем в Тайланд през последните години, като конфискациите на наркотика достигнаха рекордни нива през 2021 г., според Службата на ООН по наркотиците и престъпността. Страната е основен транзитен пункт за метамфетамин - наркотиците наводняват страната от Мианмар - държавата с най-голям производител на метамфетамин в света - през Лаос.

След това веществото се продава под формата на таблетки по улиците за около 50 бата. През октомври тайландският премиер Прают Чан-Оча нареди забрана на наркотиците, след като бивш полицай, уволнен от полицията за притежание на метамфетамин, уби 37 души при стрелба в детска градина. Сред жертвите имаше над 20 деца.

Превод: GlasNews