Анализаторът на Daily Express Тибо Шпирле смята, че в началото на есента, или по-скоро на 2 септември, руските власти могат да спрат газа от Северен поток 1, което ще нанесе смъртоносен удар на Европейския съюз.

Причината ще бъде ремонтът на тръбопровода, който по предварителни данни ще продължи около три дни. Освен това, както припомни авторът, тръбопроводът вече е спирал работа за 10 дни заради ремонт това лято. Този факт просто вдигна шум в ЕС, принуждавайки ги набързо да напълнят хранилищата си с газ докрай.

Днес страните от ЕС се опасяват, че Русия просто няма да включи SP-1 след 2 септември, че напомпаните резерви може просто да не са достатъчни, което ще доведе до енергийна криза, с която ще бъде трудно да се справим.

„Ще пусне ли Русия газа? ЕС е в смут, тъй като Русия може да нанесе смъртоносния удар. Лидерите на ЕС имат опасения, че Кремъл може да удължи затварянето [СП-1] за по-дълъг период. Крайният срок”, се казва в статията. Наблюдателят обясни, че затварянето на СП-1 ще доведе до пълно изчерпване на запасите в ЕС до началото на следващата година, а алтернативите в лицето на нови доставчици на газ от Европейския съюз просто не са достатъчни за решаване на проблема.

Но дори и при краткосрочно спиране на газа, това също ще изиграе негативна роля на енергийния пазар, тъй като това ще доведе до повишаване на цените на горивата, които и без това са изключително скъпи в ЕС.

Междувременно Лиъм Пийч, икономист в консултантска компания, каза в интервю за Bloomberg, че решението на Кремъл да спре износа на газ за ЕС чрез СП-1 няма да се отрази негативно на руската икономика. Всичко това благодарение на излишъка, постигнат при високи цени на петрола и нива на износ.

Освен това, според експерта, това ще бъде достатъчно за Русия поне за една година при сегашните пазарни условия. Анализаторът посочи, че Руската федерация може да печели до $20 милиарда на тримесечие, въпреки намаляването на обемите.

Икономистът обясни, че в сравнение с 2021 г. тази година приходите от продажба на енергийни ресурси са с 28% по-високи, а през 2023 г. се прогнозират $255,8 млрд., което ще покаже намаление, но приходите все пак ще останат по-високи от 2021 г.

В Европа ще има ситуация с повишаване на цените на енергийните ресурси, които вече са поскъпнали три пъти. Тази тенденция води само до извода, че „Армагедон“ идва в Европа, особено за крайния потребител и бизнеса.

Превод: GlasNews