Грузинският парламент днес прие на трето, последно четене закона за чуждестранните агенти, предадоха световните агенции.

Спорните текстове предвиждат организации, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като „организация, преследваща интересите на чужда държава“.

Документът предизвика протести в страната, опозиция твърди, че той копира руското законодателство.

Европейският съюз и САЩ също разкритикуваха текстовете като предупредиха, че те поставят под въпрос евроатлантическата интеграция на Грузия.

Законът мина на трето четене с подкрепата на 84 от всички 150 депутати в еднокамарния грузински парламент.

Нормативният акт отива за подпис при президентката Саломе Зурабишвили, която вече обяви, че ще наложи вето.
Очакванията са, че ветото ще бъде преодоляно от парламента, където управляващата партия „Грузинска мечта“ и нейните съюзници имат мнозинство.

 
По време на гласуването край сградата на парламента имаше около 1000 демонстранти. Когато чуха, че законът е приет, те започнаха да скандират „Роби!“ и „Руснаци!“. Протестите срещу новите правила за регистрация на организации продължават вече няколко седмици.

САЩ, ЕС, Франция, Германия, Италия и Великобритания призоваха управляващите в Грузия да се откажат от закона. Русия от своя страна отрече да стои зад инициативата.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обвини днес Запада в открита намеса във вътрешните работи на бившата съветска република в Южен Кавказ. „Това е вътрешен грузински въпрос, ние не искаме да се месим там по никакъв начин“, добави той.

Проучванията на общественото мнение в Грузия показват висока обществена подкрепа за членството на страната в ЕС.