Мисията "Шънчжоу-15" с трима тайконавти беше изстреляна към китайската космическа станция, съобщи Ройтерс. Тримата тайконавти Фей Цзюнлун, Дън Цинмин и Чжан Лу ще се присъединят към колегите си от мисията "Шънчжоу-14", които пристигнаха на станцията в края на юни. Планирано е старият екипаж да се върне на Земята през декември, а новият да остане в космоса шест месеца.

"Шънчжоу-15" е последната мисия от монтажния етап на китайската космическа станция.  Това е първата ротация на екипаж в китайската космическа история.   Китайската космическа станция е второто обитавано съоръжение в ниска земна орбита след Международната космическа станция.

Космическият кораб „Шънчжоу-15“ (в превод „Божествен кораб“) и неговият тричленен екипаж бяха изстреляни с ракета „Long March-2F“ от сателитния център Цзюцюан в 23:08 часа местно време във вторник. Температурата в пустинята Гоби бе под нулата според държавната телевизия.

51-годишният член на екипажа Фей е ветеран от четиридневната мисия „Шънчжоу-6“ през 2005 г. Това е втората мисия, при която Китай изпраща човек в космоса. Другите двама членове на екипажа - Дън и Чжан, са в космоса за първи път.

„Шънчжоу-15“ е последната от 11 мисии, включително три с екипаж,  които започнаха през април 2021 г. Целта е сглобяване на  „Небесния дворец“ – мултимодулната китайска станция.

Тричленният екипаж ще поеме контрола от екипажа „Шънчжоу-14“, който пристигна на станцията в началото на юни и който трябва да се завърне на Земята в началото на декември.  Предаването на контрола над станцията ще продължи седмица и ще представлява тест за способността на станцията да издържи шестима астронавти. Това също би било рекорд за китайската космическа програма.

Космическият аванпост на Китай придоби настоящата си Т- форма през ноември след пристигането на последните три цилиндрични модула. Планът е експлоатацията на станцията да продължи поне десетилетие. Очаква се астронавтите й да проведат над 1000 научни експеримента, сред които изучаване на способността на растенията да се адаптират в космоса и поведение на течностите в микрогравитация.

„Небесният дворец“ е кулминация на близо две десетилетия китайски мисии с екипажи в космоса. Китайските пилотирани полети започнаха през 2003 г., когато бившият пилот на изтребител Ян Ливей беше изпратен в орбита в малка капсула с цвят на бронз – „Шънчжоу-5“. Той стана първият китаец в космоса и герой за милиони хора в родната си страна.

Космическата станция е символ на нарастващата сила на Китай, на увереност в собствените космически възможности и на предизвикателство към доминацията на САЩ. Китай беше изолиран от Международната космическа станция и е забранено всякакво сътрудничество с него.

По време на мисията „Шънчжоу-15“ екипажът ще живее и работи на космическата станция шест месеца. Изстрелването е рядък момент на радост за китайската нация в контекста на ограниченията, свързани с политиката за нулев COVID-19.