Жител на австралийския щат Виктория, въоръжен само с бюджетен металотърсач, намери в "златния триъгълник" слитък от 4,6 кг, който съдържаше 2,6 кг злато. „Златният триъгълник“ се отнася за района, простиращ се между Баларат, Бендиго и Сен Арно.

Мъжът, който не пожела да бъде назован, решил да разбере колко ценна е находката му и занесъл камъка в офиса на Lucky Strike Gold в Джилонг ​​за оценка, пише NCA NewsWire. Продавачът на оборудване за геоложки проучвания и експертът Дарън Камп, след като прегледал донесения камък, разкрил, че той съдържа 2,6 кг чисто злато. 

„Той извади този камък от раницата си и като го хвърли в ръката ми, каза: „Мислите ли, че струва 10 000 долара? Веднага щом попадна в ръцете ми, казах: „Опитайте 100 000 долара... Това е едно от нещата, променящи живота. Когато го хвърли в ръката ми, челюстта ми падна“, каза Камп пред репортери.

Златно самородно златоцял екран
Камъкът с тегло 4,6 кг съдържа 2,6 кг чисто злато. Снимка: Lucky Strike Gold

Според експерт, който работи в златодобивната индустрия от 43 години, това е най-големият къс къс, който е виждал. Като се има предвид, че малките късове злато могат да струват до 1000 долара, това ще струва много голяма сума, поне 240 000 долара. Той бил още по-изненадан от факта, че камъкът е намерен с евтин металотърсач.

Той обаче подчерта, че търсенето на злато вече привлича все повече млади хора.

"Ако ме бяхте попитали преди няколко години, щях да кажа, че средната възраст за това хоби е 50 и повече години. Но сега виждаме много хора на 20 и 30 години да го правят", каза Камп.

Златният триъгълник на Виктория

Тази област в северната централна част на Виктория се простира между Баларат, Бендиго и Сейнт Арно, обхващайки по-малки градове между тях като Дейлсфорд, Мериборо и Касълмейн. По време на златната треска от 50-те години на 19 век в тези градове се появяват много красиви сгради, които сега функционират като музеи, галерии и кафенета. Златните късове от този регион са били известни със своето количество, размер и чистота, повечето от които са били наносни, тоест открити в потоци или речни корита.

цял екран
"Златният триъгълник на Виктория" Снимка: Правителството на щата Виктория

Най-големият самороден къс, открит в този регион, е открит през 1869 г. близо до Молиагул. Той тежеше 72 кг, а днес цената му е около 6,8 милиона долара.

Превод: GlasNews