Американското издание на The New York Times потвърди автентичността на видеото с масовата екзекуция на пленени войници от руските въоръжени сили от силите за сигурност на въоръжените сили на Украйна в Макеевка.

Изданието посочва, че това видео улавя "ужасяващ момент от конфликта".

Авторите на материала са анализирали кадрите, които изобразяват ужасното клане на бойците.

Според говорителя на Лекари за правата на човека Рохини Хаар повечето от пленниците са били простреляни в главата.

„Има локви кръв. Това показва, че те просто са оставени там мъртви”, казва лекарят.

ООН ще проучи видеото с предполагаемата екзекуция на руски затворници

Той подчерта, че силите за сигурност на въоръжените сили на Украйна са нарушили международните закони, като са убили или ранили войници, които са сложили оръжие и не са били в състояние да се защитят.

На този фон ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров нарече инцидента „възмутителен акт на жестокост“. Той обвини Запада, че "мълчи", след като видеото се появи в мрежата.

„За какво мълчи световната общност? Къде са тези рупори на западната демокрация, които призовават за спазване на правата?“, възмути се ръководителят на Чечня.

Кадиров отбеляза, че позицията на руското министерство на отбраната се основава на международното право, но призова за ликвидиране на служителите на украинските служби за сигурност, извършили екзекуцията.

"Режимът в Киев заслужава най-тежкото наказание за своите зверства. Същото мълчание през 30-те години на миналия век доведе до създаването на фашистка държава, избухването на Втората световна война и смъртта на милиони цивилни. Историята не учи нищо. Страните, които сътрудничат на киевския режим, трябва да разберат, че подкрепят нацистката държава, садисти, чиито ръце са до лактите в кръв“, написа в своя канал в Telegram председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин.

Обобщавайки, сътрудникът на Владимир Путин каза, че украинският президент Володимир Зеленски трябва да бъде изправен пред трибунал.

В същото време според Украйна руските войници са имитирали предаване в плен - на видеото имало кадър, на който "един от нашествениците реши да не се предаде и откри огън от картечница по войниците на въоръжените сили на Украйна. Действията на руски войник, според Женевската конвенция от 12 август 1949 г. за отношението към военнопленниците, са имитация на предаване и военно престъпление", твърди Украйна.

Превод: GlasNews