Холандското правителство нареди, че от 4 септември около 3000 украински бежанци, които са се преместили в Нидерландия след началото на пълномащабна война, но които нямат право на постоянно пребиваване в Украйна, трябва да напуснат. В случай на отказ да напуснат доброволно, хората ще бъдат депортирани и освен това ще бъдат възстановени разходите.  

Такава директива трябваше да влезе в сила на 4 март, но беше удължена с шест месеца, пише DW. Представители на Службата за имиграция и натурализация (IND) на страната заявиха, че граждани на трети страни, преместили се в Нидерландия, се възползват от системата за временна закрила.

„За нас е изключително важно да осигурим защита на хората, които не са в безопасност в собствената си страна“, каза министърът на миграцията Ерик ван дер Берг. „В същото време не искаме да претоварваме общините.

Един от бежанците от Украйна, който не назова името си, показа писмо, получено от кметството на Харлем. Трябваше да напусне апартамента, който се плаща от холандското правителство, преди полунощ на 4 септември.

Писмо за експулсиране на бежанец от Украйнацял екран
Писмо за експулсиране на бежанец от Украйна

В писмото властите заплашват с депортиране, ако получателят на писмото не напусне Нидерландия доброволно.

„[Ако] не напуснете убежището навреме, общината ще уреди депортирането ви... и ще ви държи отговорни за свързаните с това разходи... Ако не пребивавате законно в Нидерландия, трябва да напуснете страната и вече няма да може да работите тук“, се казва в писмото.

Властите дават на граждани на трети страни в страната 5000 евро в замяна на доброволно напускане. Единствената им алтернатива е да кандидатстват за убежище, но системата е претоварена и ще трябва да докажат, че са в опасност у дома.

 
имиграционен адвокатцял екран
Лоте ван Дуйпен, имиграционен адвокат, не смята, че този подход е последователен

„Бих казал, че това е рецепта за хаос“, обясни адвокат, който защитава интересите на местни жители на трети страни, които са в Нидерландия.

Според нея такива хора имат законно право да живеят в страната, ако не са нарушили закона.

Ван Дуйпен настоява, че ако правителството на страните от ЕС е активирало директивата за временна закрила, това означава, че представителите на ЕС също трябва да лишат гражданите от това право.

На снимката DW: Мириам Адешога се премества в Амстердам, когато в Украйна избухва пълномащабна война