Ръководителят на Обединения комитет на началник-щабовете на армията на САЩ Марк Мили по време на пресконференция след среща на контактната група във формат Рамщайн заяви, че шансовете на Украйна за незабавна пряка военна победа са малки, тъй като Русия все още има значителни бойна мощ. В тази връзка генералът настоява за политическо решение на ситуацията, тъй като според него в момента Украйна може да преговаря от позиция на силата, съобщава Reuters.

„Вероятността за украинска военна победа, дефинирана като прогонването на руснаците от цяла Украйна, включително Крим, е ниска във военно отношение в близко бъдеще“, каза Мили.

Мили подчерта, че САЩ ще подкрепят Украйна в нейната самоотбрана толкова дълго, колкото е необходимо. Генералът обаче смята, че има възможност за политическо разрешаване на конфликта чрез преговори и сега е подходящият момент за това, тъй като руската армия сега е много отслабена и има много значителни загуби.

„Руснаците ще си тръгнат оттам. Възможно е. Вие искате да преговаряте от позиция на сила. Русия сега отстъпва, руската армия страда много, ръководството им е лошо. Те загубиха много жива сила“, каза Мили.

Според него сега има смисъл Киев да води диалог с Москва от позицията на силата, а за това е нужна само политическа воля.

"Сега има възможност за това. Това е политическа воля. Това е всичко, което имам предвид“, каза говорителят на Пентагона.

По-рано беше съобщено, че председателят на ККП Си Дзинпин се застъпи за прекратяване на огъня в Украйна и призова за нов етап от двустранните преговори между Украйна и Русия. Той подчерта, че Пекин възнамерява да допринесе за уреждането на украинския въпрос със свои методи.

Превод: GlasNews