Времето в изоставения Припят е замръзнало в пролетта на 1986 година, когато след аварията на ядрената централа в Чернобил населението му от 45 000 души е евакуирано. Мярката трябвало да бъде временна, но и днес повече от 30 години след най-тежката ядрена катастрофа градът е безлюден.

Книги, документи, детски играчки, стотици противогази и всякакви предмети от бита са разхвърляни по пустите сгради и улици на призрачното място.

Днес в зоната влизат единствено работници, както и туристи, които на собствен риск искат да видят какво е останало от някога цветущия съветски град.

Фотографът и пътешественик Адам Марк от Уелс е запечатал в снимки атмосферата на пустота и безнадеждност, която цари в Припят. Той е посетил зоната  през октомври и е заснел кадри, които смело може да определим като принадлежащи на един друг свят или част от апокалиптична компютърна игра.

Марк бил там заедно с приятелката си, като прекарал 6 дни там и изследвал мястото, заедно с нелицензиран гид. По време на разходките си посетил училища, болницата и кафетата, в които някога кипяло оживление.

“Не бива да ходиш там, всичко е на твой риск. Някои сгради са нестабилни, а подовете им опасни”, разказва 32-годишният мъж. “Ироничното е, че вътре все пак е по-безопасно, защото по време на аварията, на местните е казано да държат прозорците си затворени. Казаха ми, че навън днес има повече радиация отколкото вътре в сградите”, твърди Адам.

Навремето на жителите е било казано, че ще се върнат в своите домове, затова и те не са взели повечето си вещи. Техни вещи чакат завръщането на собствениците си вече 35 години.

Адам споделя, че разходката му в града е била изключително тъжна. Като най-завладяващо за него било в моргата. “Там имаше буркани с препарати, които бяха перфектно консервирани”, добавя той.

За него мястото си струва посещението, а за него емоцията е била нещо неповторимо.

Други изследователи са заснели как природата малко по малко си връща контрола над зоната, която някога е символизирала напредъка на цивилизацията. В своите снимки те ни показнат дивите коне, които се разхождат по изоставените улици и глутниците вълци, за които средата е перфектна за живот.

След аварията  от зоната на инцидента са изведени общо 135 000 души, в това число и населението на Припят.

Първоначално местните власти били в абсолютен шок, а бавната им реакция излага населението на радиацията. Впоследствие пристигнало решението за евакуация, като на жителите било казано, че ще се върнат след 3 дни. Това обаче било неизпълнимо обещание.

Аварията коства живота на десетки. Част от които са пожарникарите, които са изпратени да потушат огъня вследствие на експлозията. Те нямали никаква подготовка за действия при подобна ситуация и били изложени без жалост на радиационното излъчване.

Най-силно засегнатите били откарани в московски болници, където починали. Засегнатите за кратко проявявали симптоми на радиационно отравяне, сред които са повръщането, слабостта и потене.

Днес реакторът е защитен от специален бетонов щит, който да задържа радиацията. Стойността на проекта според руските власти е около 2 милиарда долара. Работниците, които се налага да посещават зоната, трябва да работят в нея едва по 2 часа на седмица, за да се предпазят от радиационното излъчване.

Според учените около Чернобил ще бъде опасно за живота още 20 000 години.

35 г. по-късно страховете се връщат: "Чернобил" може да гръмне отново

Превод: GlasNews.bg