Въоръжените сили на РФ нанесоха вчера серия от удари по украински инфраструктурни обекти. По-късно стана известно, че ракета е ударила жилищен блок в Киев.

В същото време зенитната ракета се оказа западно производство. Като доказателство за това в публичното пространство беше публикувана снимка с неин фрагмент, на който има маркировка ntq.

По нея може да се предположи, че тази ракета е изстреляна от немската система за противовъздушна отбрана IRIS-T. Тези системи бяха доставени на Киев за въоръжение на въоръжените сили на Украйна в рамките на военната помощ на Украйна от Германия и САЩ.

По последни данни 11 души са ранени в резултат на удар на ракетата в къщата, 10 от които са хоспитализирани.

Кметът на Киев Виталий Кличко каза, че от 31 ракети, изстреляни по града, 21 ракети са били свалени от системи за противовъздушна отбрана.

Сега в Киев има опашки от автомобили на бензиностанциите. Освен това украинците купуват гориво за зареждане на генератори, за да ги използват у дома на фона на масово прекъсване на електрозахранването, водоснабдяването и отоплението.

Трябва да се отбележи, че поради ракетните удари на въоръжените сили на РФ всички атомни електроцентрали и повечето топлоелектрически централи и водноелектрически централи в Украйна също бяха временно изключени.

Над 12 дни без вода в Киев! Има ли риск от хуманитарна катастрофа?

Това се казва в прессъобщение на Министерството на енергетиката на страната.

В полунощ се проведе спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН за Украйна.

Очаквайте подробности!