Най-големият вулкан в света изля реки от лава в сряда, привличайки хиляди смаяни зрители, които задръстиха магистралата в Хаваите. Тя обаче скоро може да бъде покрита от потока.

Мауна Лоа се събуди от 38-годишния си сън в неделя, хвърляйки вулканична пепел и отломки в небето. Главната магистрала, свързваща градовете на източното и западното крайбрежие на Големия остров, се превърна в импровизирана наблюдателна площадка, катохиляди коли задръстиха магистралата близо до националния парк Volcanoes.

Ан Андерсен напусна нощната си смяна като медицинска сестра, за да види зрелището в сряда, страхувайки се, че пътят скоро ще бъде затворен.

"Майката природа ни показва лицето си", каза тя, когато вулканът изригна газ на хоризонта. "Доста е вълнуващо."

Гордън Браун, посетител от Лумис, Калифорния, можеше да види ярко оранжевата лава от спалнята на къщата си под наем. Така че той и съпругата му се отправиха към място, откъдето могат по-добре да видят вулкана.

"Просто искахме да дойдем да го видим от възможно най-близо. Толкова е ярък, че просто ме поразява", каза Браун пред The Guardian, цитиран от dnes.bg.

Лавата се спускаше бавно по склона и беше на около 10 км от магистралата, известна като Saddle Road. Не беше ясно кога и дали ще покрие пътя, който минава през стари потоци лава.

Пътят разполовява острова и свързва градовете Хило и Кайлуа-Кона. Хората, пътуващи между тях, ще трябва да поемат по по-дълъг крайбрежен път, ако Saddle Road стане непроходим, добавяйки няколко часа време за шофиране.

Кен Хон, отговорен учен в Хавайската вулканична обсерватория, каза, че при сегашната скорост на потока най-бързият срок, по който лавата ще стигне до пътя, са два дни, но добави, че нещата могат да се променят.

За последен път Мауна Лоа изригна през 1984 г. Настоящото изригване е 34-то от началото на воденето на писмени записи през 1843 г. Неговият по-малък съсед, Килауеа, изригва от септември 2021 г., така че посетителите на националния парк имаха рядката възможност да видят две едновременни еруптивни събития: сиянието от лавовото езеро на Килауеа и лавата от пукнатината на Мауна Лоа.

Абел Браун, посетител от Лас Вегас, беше впечатлен от природните сили. Той планирал да направи обиколка с хеликоптер отблизо по-късно през деня – но не твърде близо. "Има много страх и трепет, ако се доближите наистина до него", обясни Браун. "Колкото повече се приближаваш, толкова по-силен е и толкова по-страшен."

Онова, което повече притеснява учените, са прииждащите от всички точки на света туристи, които не могат да бъдат контролирани. Някои то тях наемат хеликоптери, други имат дронове, трети се приближават твърде близо, допълва Euronews.

Длъжностните лица първоначално бяха загрижени, че лавата, стичаща се надолу по Мауна Лоа, ще се насочи към общността на Южна Кона, но учените по-късно увериха обществеността, че изригването е мигрирало към зона на разрив на североизточния хълм на вулкана и не застрашава общностите.

Миризмата на вулканични газове и сяра беше гъста покрай Седъл Роуд, където хората наблюдаваха как широкият поток от лава пълзи по-близо. Облаците се разсеяха, за да разкрият голям облак от газ и пепел, издигащ се от отвор в планината.

Губернаторът Дейвид Айдж издаде спешна декларация, за да позволи на реагиращите да пристигнат бързо или да ограничи достъпа, ако е необходимо.

Лавата пресече пътя за достъп до обсерваторията Мауна Лоа в понеделник вечерта и прекъсна захранването на съоръжението, каза Хон. Може да се придвижи към окръжния център Хило, добави той, но това може да отнеме седмица или повече.

Междувременно учените се опитват да измерят газа, отделен от изригването. "В момента е много рано", добави Хон.