Обикновено китайската социална мрежа попада в правителствени скандали, но дори производителите на оръжия вече започнаха да се оплакват от TikTok. Оказва се, че норвежко-финландската компания Nammo не може да увеличи броя на произведените снаряди, тъй като местният център за данни поема цялата енергия, обслужвайки сървърите на TikTok.

Nammo е един от най-големите производители на боеприпаси в цяла Европа, произвеждащ повече от 6000 артилерийски снаряда дневно. Във връзка с руската атака срещу Украйна, предприятието иска да увеличи производството на снаряди до 65 хиляди броя и дори е технически способно да направи това, но е възпрепятствано от липсата на енергийни мощности. Цялата безплатна електроенергия в региона се взема от местния център за данни, чийто основен клиент е TikTok.

Поради това оръжейниците не могат напълно да помогнат на Украйна и да увеличат броя на произведените снаряди. „Загрижени сме, защото виждаме, че нашият бъдещ растеж и спасението на Украйна зависи от броя на глупавите видеоклипове на тийнейджъри в TikTok“, каза Мортен Брандцег, главен изпълнителен директор на Nammo, пред репортери.

Nammo, Норвегия, производство на снаряди, боеприпасицял екран

Elvia, местна енергийна компания, не може да помогне по никакъв начин на оръжейниците, защото работи на принципа първи дошъл, първи обслужен и отдавна обслужва центъра за данни, който социалната мрежа използва. Директорът на Наммо вярва, че норвежкото правителство трябва законодателно да определи приоритета на жизненоважните индустрии при получаване на енергия.

Освен това Мортен Брандцег не изключва, че неслучайно китайската социална мрежа се опитва да наеме центрове за данни в Европа, за да попречи на военните предприятия да получават електричество от местни енергийни компании.

Фактът, че Китай никога не е осъдил публично инвазията на Русия в Украйна и че китайският лидер Си Дзинпин наскоро се срещна с Владимир Путин в Москва, за да заздрави отношенията между двете страни, повдига сериозни въпроси дали това е било неумишлено от страна на TikTok, казват експерти.

Превод: GlasNews