Министерството на външните работи на Украйна вика унгарския посланик заради инцидент с премиера Виктор Орбан, който носеше шал с карта на "Велика Унгария" с украинското Закарпатие. Това съобщи днес официалният представител на украинското външно министерство Олег Николенко в своя Facebook.

Дипломатът отбеляза, че насърчаването на ревизионистични идеи в Унгария не допринася за развитието на отношенията между държавите и не съответства на принципите на европейската политика.

„Унгарският посланик ще бъде поканен в украинското външно министерство и ще му бъде представена неприемливостта на акта на Виктор Орбан“, каза Николенко.

Официален Киев очаква официално извинение от унгарска страна и опровержение на посегателството върху териториалната цялост на Украйна, добави представителят на външното министерство.

Трябва да се отбележи, че картата на "Велика Унгария", изобразена върху шала на Орбан, показва съвременни територии на Украйна, Румъния, Сърбия, Хърватия, Австрия и Словакия. Известно е, че ръководителят на унгарското правителство сложи шал за среща с футболиста Балаш Джуджак, който изигра прощален мач за унгарския национален отбор.

Румънското външно министерство вече е предало на унгарския посланик в Букурещ категоричното си неодобрение към хода на премиера Виктор Орбан.