Окръжният съд на провинция Ларнака, в Кипър, осъди на шест месеца затвор украинка, нападнала с нож руснаци през август 2022 г. Веднага след обявяване на присъдата тя е задържана под стража, съобщава The Eastern Herald.

Координаторът на действията на кипърската общественост в подкрепа на руснаците в този инцидент Микис Филаниотис каза пред руското издание на ТАСС, че украинската гражданка напълно е признала вината си за нападението.

Какво се знае за атаката?

На 22 август група руснаци проведоха митинг, посветен на Деня на държавния флаг на Руската федерация. Свидетели твърдят, че украинка е нападнала един от организаторите на акцията и е "възнамерявала да удари в гърлото" една от водещите активистки на Координационния съвет на руските сънародници (КРС) на Кипър Людмила Чуйкова.

Чуйкова каза пред репортери, че е доволна от присъдата.

"Прокурорът много ни помогна, той беше изцяло на наша страна, както и съдията. Днес, както и в предишни заседания, гражданката на Украйна не каза нито дума, представителят на защитата говори за нея, тя уж се разкайва", каза тя.

Първоначално украинката беше обвинена в носене на хладно оръжие, пиянство, хулиганство, нарушаване на обществения ред и носене на оръжие с цел сплашване. Руското посолство обаче заяви, че това е "опит да се смекчи ситуацията и да се избегнат обвинения в опит за убийство и тероризъм".

Руските дипломати поискаха наказателното дело за нападението над група руснаци да бъде преквалифицирано по статии „опит за убийство“ и „тероризъм“.

Към момента на писане Министерството на външните работи и украинското посолство в Кипър не са реагирали на присъдата.

Превод: GlasNews