В Анкара са започнали руско-американски преговори, съобщава "Комерсант", като се позовава на свои източници. В руската делегация е директорът на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди информацията, като уточни, че инициатор на преговорите е американската страна.

Срещата в Анкара не беше анонсирана предварително. Източникът на "Комерсант" е отказал да даде подробности за съдържанието на преговорите.

Някои руски канали в социалната мрежа "Телеграм", съобщават, че на консултациите се обсъжда вариант на мирно споразумение между Русия и Украйна. 

Сергей Лавров оглави руската делегация на срещата на Г-20, след като президентът Владимир Путин се отказа от участие във форума.

Лавров: Русия е готова да преговаря за Украйна

Wall Street Journal също писа, че през последните месеци помощникът на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан е провел редица поверителни контакти с помощника на руския президент Юрий Ушаков и секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев относно недопустимостта на използването на ядрени оръжия и разширяването на конфликта в Украйна.

Съливан не отрече информацията и уточни, че САЩ поддържат контакти на високо равнище с Русия, по-специално по отношение на рисковете от използване на ядрени оръжия. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова от своя страна заяви, че страните продължават да поддържат контакти и че Москва е отворена за взаимноизгодни диалози.