Вечерта на 2 декември в центъра на Одеса избухна експлозия. По предварителна информация причината е взривяване на граната. За това пише "Суспільно", позовавайки се на очевидци.

Както се уточнява, взривът е избухнал около 16:30 часа местно време на кръстовището на улиците "Прохоровская" и "Мясоедовская".

В момента полицията е на място и все още не е дала коментар.

експлозия на граната в Одесацял екран
В момента на мястото има полиция
 

Междувременно очевидци твърдят, че в резултат на експлозията има ранени и загинали.

"Тук имаше много линейки, имаше много хора. И както разбрах, има ранени и загинали, но не знам колко", коментира един от минувачите. По думите му линейката е откарала най-малко двама загинали.

Източници на изданието от правоохранителните органи съобщиха, че сред ранените при експлозията има и полицаи. Те са с охлузни рани и счупвания. Двама полицаи са в критично състояние. Според тях загинали няма.

одески нарцял екран
Улицата все още е блокирана Снимка: Suspilne

Главният лекар на Одеската градска болница №11 Николай Турчин съобщи, че хората, засегнати от експлозията, са получили средни наранявания на краката. В момента те се преглеждат от лекари.

Кой взриви граната в Одеса?

Журналистът Андрей Цаплиенко пише, че неизвестен е хвърлил граната, когато полицаи са се опитали да го задържат.

В местните медии също се съобщава, че мъжът е използвал ръчна граната, когато полицията е претърсила колата му. Според каналите в Telegram са ранени шестима служители на Националната полиция и двама цивилни.

Според друга версия са се взривили материалите, които са донесени за експертиза. Някои онлайн медии също писаха, че група от двама или трима души са взривили гранатата.

експлозия одеска гранатацял екран
По предварителна информация 8 души са ранени.
 

Местните уточняват, че експлозията е станала на паркинга до сградата на Държавната служба за извънредни ситуации, така че спасителите са оказали долекарска помощ на пострадалите, след което ранените са били откарани с линейки.

От експлозията са пострадали и паркирани наблизо автомобили. Сапьорите са тръгнали към мястото.

Превод: GlasNews