Папа Франциск ще посети Украйна в бъдеще, но иска да посети и Москва. Ако официален Киев постоянно кани главата на католическата църква, то покани от Москва досега не е имало. Така че засега посещението се отлага. Това заяви в интервю за American Magazine архиепископ Пол Ричард Галахър, който е министър на външните работи на Ватикана.

"Това е идеалният сценарий на папата, но досега това не е обсъждано. Украинците продължават да повтарят поканата си, но няма признаци за покана от Москва", каза дипломатът.

Ватикана признава, че посещение в Киев може да се осъществи без задължително посещение в Москва на същата обиколка. Папата обаче не иска да превърне пътуването само в символичен жест.


Папата на прожекцията на филма „Свободата в пламъци: Борбата на Украйна за свобода“ Снимка: Vatican Media

"Не мисля, че той иска посещението да бъде просто жест, въпреки факта, че посещението му има стойност за насърчаване на хората, показване на солидарност с тях и съчувствие към страданието им. Мисля, че папата казва: "Искам да посетя и двете страни на този конфликт в момент, когато моето посещение ще бъде решаващо за разрешаването на тази ужасна война. „Мисля, че в момента няма такива условия и такава ситуация“, каза архиепископът.

В същото време дипломатът подчерта, че Ватикана продължава да осъжда руската инвазия, подкрепя териториалната цялост на Украйна и настоява за изтегляне на руските войски от Украйна.

"Ние подкрепяме суверенитета и териториалната цялост на Украйна. В същото време признаваме свободата на украинския народ на самоопределение. Нашата позиция е, че винаги ще защитаваме суверенитета и териториалната цялост на страната", каза Галахър.

Самият архиепископ посети Киев през май 2022 г., но няма намерение да посещава Украйна в близко бъдеще. Той отбеляза, че това посещение ще се осъществи, ако е полезно.

По време на интервюто той припомни срещите си с президента на Руската федерация. За първи път той видя Путин, когато се срещна с папата през 2015 г., втори път през 2019 г. Според архиепископа това е била „много формална среща“.

"Той беше много делови, много добре подготвен, сериозен лидер. И в двата случая беше доста повърхностна среща; първия път беше буквално ръкостискане, вторият път седна и поговори малко", каза дипломатът.

Говорейки с журналист, архиепископът отбеляза, че руският президент е „сгрешил“, нахлувайки в Украйна.

"Приемам аргумента, че той е очаквал сравнително бърза победа в началото на войната. След това имаше различни грешни изчисления, но оставям на генералите да решат. Да, мисля, че Путин е сбъркал. Не мисля, че той някога е мечтал след 12 месеца той все още да бъде във война, въпреки че аз лично не вярвам, че дори и да имаше по-големи военни успехи, Русия би могла да покори украинския народ“, заключи архиепископът.