На границата на Николаевска и Херсонска област е бил свален боен хеликоптер.

В мрежата се появиха видеозаписи, запечатали момента на поражението на хеликоптера Ми-8 на границата на Херсонска и Николаевска област. В резултат на прецизно изстреляна ракета, бойният ротор е бил успешно поразен, а съдейки по видеозаписа, целта е била свалена на няколко десетки километра от мястото за изстрелване на ракетата.

На видеозаписите, публикувани в мрежата, можете да видите как зенитно-ракетната система "Бук" (предполага се, че става въпрос за системата за противовъздушна отбрана "Бук-М1") изстрелва зенитна управляема ракета. Последният извършва изкачване, а при приближаване до целта извършва маневра, наречена „плъзгане“, като по този начин навлиза в целта. Само няколко мига по-късно се чува експлозия, което показва, че ракетата е ударила целта.

Поради особеностите на ъгъла на стрелба все още не е възможно надеждно да се определи дали хеликоптерът е бил свален или повреден, а също така не е възможно да се установи точното местоположение на ударената цел.

Трябва да се отбележи, че видеокадрите са направени в средата на настоящата седмица, когато действително са записани полети на хеликоптери над Николаевска област.

Превод: GlasNews.bg