„Безусловният Базов Доход (ББД) не може да подобри нашия живот и да намали социалното неравенство. По-добре тези финансови средства да бъдат дадени за здравеопазване и образование“ – считат аналитиците от Новия икономически фонд.

Публикуваното тези дни изследване стана още един аргумент на противниците на ББД, идеята на който е на всеки жител ежемесечно да се заплаща определена сума, която да гарантира, че той няма да живее в бедност. Привържениците на този проект считат, че ББД ще изкорени нищетата, ще съкрати социалното неравенство и ще смекчи последствията от роботизацията, от която твърде много хора ще останат без работа.

Авторите на новото изследване се съмняват, че ежемесечните плащания са най-добрият начин да се помогне на хората, които остават без работа заради роботизацията на труда. Те подчертават, че парите, изхарчени за ББД, не могат да бъдат инвестирани. Колкото повече хора започнат да получават ББД, толкова по-малко средства ще остават за изграждането на структурите и системите, необходими за прогресивните цели на ББД.

„Ако тези парични плащания бъдат разрешени, ще възникне сериозен риск от изместване и рязко намаляване на усилията за създаването на полезни инфраструктури и услуги“ – се казва в доклада. „С това може да се обясни поддръжката от страна на компаниите от Силициевата долина, които са по-заинтересувани от защитата на потребителския капитализъм, отколкото от борбата с бедността и неравенството“.

Авторите на тази научна работа стигат до извода, че парите, необходими за изплащането на адекватен ББД е по-добре да бъдат дадени за реформиране на системите за социална защита и развитието на нови и по-качествени социални услуги. Безусловните Базови Услуги (ББУ) според финансовите експерти, са по-перспективна алтернатива.

Според новата идея, очевидните сфери, които трябва да станат безусловно безплатни и достъпни за всички са не само медицината и образованието, но и обществения транспорт, жилищата, социалното осигуряване и информацията.