Космическият кораб Adras-J на японската компания Astroscale се приближи до горната степен на японската ракета-носител, която изведе в орбита сонда за наблюдение на Земята през 2009 г. В резултат на това Adras-J успя да направи снимка отблизо на парче космически боклук.

Astroscale изпрати специален космически кораб Adras-J в орбита, за да тества технология за премахване на космически отпадъци от орбита. По време на мисията апаратът се доближи до горната степен на японската ракета-носител H-IIA, която от 15 години обикаля около Земята на височина 600 км. Размерът на тази част от космическата ракета е приблизително 11 на 4 метра и тежи 3 тона.

Компанията Astroscale планира да създаде група от устройства в орбита, които ще премахват отломки от космическите отпадъци. В бъдеще това ще включва използването на роботизирана ръка за грабване на отломки и освобождаването им от орбита, пише BBC.

ракетни космически отпадъциЦял екран
Снимка: BBC

Този път Adras-J тества способността за точно идентифициране на космически отломки и също толкова прецизно сближаване, за да събере информация за обекта. В близко бъдеще устройството ще се опита да забави скоростта на въртене на степента на ракетата. За да направи това, Adras-J използва своите двигатели, изгорелите газове от които ще ударят степента на ракетата в посока, обратна на нейното въртене. Adras-J също ще направи повече снимки на космически отпадъци.

Astroscale планира да започне своя план за премахване на космически отпадъци в орбита през следващите няколко години.

ракетни космически отпадъциЦял екран
Илюстрация на космически кораб, който се приближава към ракета носител в орбита Снимка: BBC

Проблемът с космическите отпадъци напоследък става все по-разпространен. През последните 60 години милиони отломки са се натрупали в орбита. Включително отработени степени на космически ракети.

Тези отломки могат да се сблъскат с действащи сателити в орбита, които се използват за комуникация и наблюдение на Земята. Но степените на ракетата-носител представляват особена опасност поради огромния си размер.

Според Европейската космическа агенция в момента в орбита има 2220 отработени степени на космически ракети.