Космосът е непредсказуемо място и затова там може да се случи всичко. Освен всичко друго, може да се случи Луната да изчезне. Учените не изключват подобна теоретична възможност.

Луната, която е възникла в резултата на удар на обект с размерите на Марс по Земята, се е образувала около 50 милиона години след възникването на Земята примерно преди около 4,5 милиарда години, показва скорошно проучване. Земята и нейните жители са неразривно свързани с Луната. Но как точно може да изчезне Луната и до какви последствия ще доведе това, пише Space.

Учени от НАСА смятат, че теоретичната възможност Луната да изчезне съществува. Най-реалистичният вариант за подобно развитие на събитията би бил удар върху Луната от голямо космическо тяло, което може да разцепи земния спътник на части. Но повечето от тези големи обекти станаха част от планетите в зората на Слънчевата система. Друг вариант, макар и още по-малко вероятен, предполага, че скитаща планета ще лети в Слънчевата система и ще се сблъска с Луната.

Луна, Земя, унищожение, изчезване на ЛунатаЦял екран
Учени от НАСА смятат, че теоретичната възможност Луната да изчезне съществува.  Снимка: space.com

Ако приемем, че едно от горните се е случило и Луната е изчезнала, тогава как ще се отрази това на Земята? Както знаете, Луната причинява появата на океански приливи и отливи. Ако те не са там, тогава морският живот, живеещ в крайбрежните зони, или ще умре, или ще се адаптира към новите условия. Но екосистемите ще бъдат унищожени. Почти 75% от хората по света живеят в крайбрежни райони в рамките на 50 км от океаните. Милиарди хора разчитат на морските обитатели за храна. Ако екосистемите бъдат унищожени, това ще бъде катастрофа както за морския живот, така и за хората.

Приливите също оформят ландшафта на крайбрежните зони, което означава, че този процес ще спре за известно време. Приливите също играят важна роля в цялостното регулиране на температурата на океанската вода. Този процес също ще бъде нарушен. Приливите също имат силно влияние върху океанските течения и следователно върху циркулацията на водата в океаните. Теченията влияят върху въздушните маси над тях, които играят важна роля в регулирането на климата. Според учените изчезването на приливите и отливите ще наруши температурния режим в океаните, а това ще доведе и до изменение на климата на Земята.

ЛунаЦял екран
Луната причинява появата на океански приливи и отливи. Ако те не са там, тогава морският живот, живеещ в крайбрежните зони, или ще умре, или ще се адаптира към новите условия. Но екосистемите ще бъдат унищожени Снимка: The Guardian

Струва си да припомним, че Луната е отговорна за стабилизирането на оста на въртене на Земята. Както знаете, оста на планетата е наклонена спрямо орбиталната равнина, по която Земята се върти около Слънцето, под ъгъл от 23,4 градуса. Но оста изпитва вибрации по време на въртенето на Земята и следователно в продължение на 26 хиляди години ъгълът на оста се отклонява с няколко градуса. Ако Луната изчезне, няма да има стабилизиране на оста на въртене на Земята. Това означава, че вибрациите на оста ще бъдат хаотични, което ще доведе до факта, че сезоните, които познаваме, просто ще изчезнат. В резултат на това обичайното местообитание за много живи организми ще стане враждебно.

Много животни и птици са еволюирали по такъв начин, че са станали зависими от Луната. Жизнените цикли или поведението на някои видове се основават на циклите на луната. Например, някои птици използват лунната светлина, за да мигрират, а на сухоземните нощни хищници лунната светлина им помага да намерят плячка.

Изчезването на Луната също би имало катастрофални последици за изследването и изследването на космоса. На спътника на Земята учените вече тестват определени технологии, които ще помогнат в изследването на други светове. Все пак това е най-близкият до нас астрономически обект, който е най-лесен за достигане.

Лунни астронавтиЦял екран
Изчезването на Луната също би имало катастрофални последици за изследването на космоса. Снимка: space.com

Също така Луната, според учените, ще служи като транзитна точка по време на полети до други планети и техните спътници. Факт е, че Луната съдържа значително количество ценни ресурси, включително вода, които могат да се използват за междупланетни мисии. По този начин няма да има нужда да се носят тези ресурси от Земята.