В понеделник вечерта най-големите социални мрежи и месенджъри се сринаха. Downdetector съобщи за проблеми във Facebook, Instagram и WhatsApp. Първите оплаквания за неизправности започнаха около 18:34 ч. българско време.

Отначало се оплакаха потребителите на Facebook, после потребителите на Instagram, мessenger на Whatsapp. По-късно започнаха да се появяват оплаквания относно работата на Google, YouTube, Twitter, Viber, TikTok и Telegram...

Facebook и Instagram се сринаха

Повечето оплаквания са от САЩ, Великобритания, Канада, Холандия, Германия, Италия, Франция. В България също има много оплаквания. 

Ръководството на Facebook в своя Twitter заяви, че компанията е наясно с проблемите и специалистите работят, за да "върнат всичко към нормалното възможно най-скоро". Ню Йорк Таймс съобщи, че положението във Facebook е толкова сериозно, че служителите на компанията не могат да влязат в офиса си поради провал в сигурността. Наред с подобни съобщения имаше информация, че Facebook е хакнат.

Служителите на Facebook не могат да влязат в офиса! Електронните им карти спрели да работят

Специализираното интернет издание Privacy Affairs пише, че данните на 1,5 милиарда потребители на социалната мрежа са били пуснати за продажба на черния пазар. Достоверността на това съобщение се потвърждава от изявлението на прессекретаря на Белия дом Джен Псаки. Тя каза, че Белият дом „е поел контрола върху хака на Facebook“.

Срив на акциите

Акциите на Facebook на търг в САЩ на фона на случващото се паднаха с повече от 5%. В парично изражение компанията загуби $ 45 млрд. Акциите на Twitter потънаха с 10,71%, Alphabet, Class A (собственик на Google) - 7,59%. Фондовата борса на NASDAQ спадна с повече от 2,3% през първите часове от началото на глобалното прекъсване.

Какво би могло да се случи технически

Журналистът на New York Times Райън Мак съобщи, че в резултат на провала не само услугите и приложенията на Facebook, но и нейните вътрешни инструменти и комуникационни платформи, включително Workplace, са спрели да работят.

Независимият репортер Брайън Кребс добавя, че DNS записите, които казват на системите как да намерят Facebook.com или Instagram.com, са премахнати от глобалните таблици за маршрутизиране тази сутрин. Висшият вицепрезидент на Cloudflare Дейн Кнехт потвърждава, че маршрутите на протокола на граничния шлюз на Facebook, които помагат на мрежите да изберат най-добрия път за доставяне на интернет трафик, са „извадени от интернет“.

Ако това не е инцидент?

В мрежата една от версиите обсъжда евентуална кибератака с цел да открадне потребителски данни или да повлияе на цената на акциите, за да ги купи. The New York Times обаче се позовава на неназовани служители на Facebook Inc. и пише, че е малко вероятно провалът да е причинен от кибератака.

Депутатът и журналист от Московската градска Дума Андрей Медведев предположи, че провалът може да бъде друга връзка в поредица от странни събития, които показват предстояща суперкриза.

„Изглежда изненадващо, че точно така и всичко свърши наведнъж навсякъде, започна недостиг на енергийни ресурси (в Индия, Китай, Великобритания, ЕС). Как така с годините икономиката растеше, растеше и нямаше дефицит? Освен това въглищните миньори се сблъскаха с трудностите при пускането на пазара на своите продукти. Но сега, изглежда, е криза на Covid, производството се забавя, световната икономика е в застой и няма достатъчно енергия. Въпреки това през последните години петролът и газът бяха сравнително евтини. Те едва сега растат в цената. Само аз ли не виждам логиката?”- попита Медведев.

Той призна, че енергийната криза в Европа би могла да бъде провокирана от идеите за „зелен“ преход, но се съмнява, че същото важи и за азиатските страни.

„По принцип подозирам, че „енергийната криза“ е само една от формите за рестартиране на световната икономика. Светът ще премине от модела „произвеждаме много и евтино“ към модела „произвеждаме малко и скъпо“. Тоест, конвенционалният смартфон ще струва два до три пъти повече, отколкото е сега.  Намаляването на производството по целия свят, формирането на нов модел на потребление ще формира нови феодали, нова аристокрация - тези, които имат собственост, пари за закупуване, време за четене и способността да анализират.  И между другото, глобалният срив на Facebook и други мрежи също изглежда като своеобразен експеримент, създаден от човека“, обобщи Андрей Медведев.

Подобна гледна точка споделя журналистът и военен кореспондент Юрий Котенок. В Telegram той сподели впечатлението си, че 2021 г. е годината на тестване на „механизмите за изключване“ на съвременния свят. Първо имаше блокировки, затваряне на границите и прекратяване на въздушното движение, след това инцидентът в Суецкия канал, който спря значителна част от морските товари за няколко дни.

„Сега - разработване на оперативно убийство на социални мрежи и месинджъри. Напред - дори не на хоризонта, но много близо - е глобалната криза, вероятно най-голямата за последното столетие. А там, където има световна криза, има световна война”, убеден е журналистът.

По-предпазлива оценка на случващото се беше дадена от професора от HSE, инвестиционния банкер Евгений Коган. Той каза, че турската телекомуникационна компания също изпитвала проблеми в понеделник вечерта. И тук изтичането на данни от Facebook едва ли е причината, отбеляза експертът.

„Това е странен провал, нещо не е наред в него. Всеки е виновен за изтичане на данни. Страхувам се, че това е различно. Нещо друго. Но какво?”, заключи Евгений Коган.

Добрата новина, за някои: Фейсбук, Инстаграм, Уотсап и Месинджър отново работят. На пълни обороти! Засега няма доказателства потребителски данни да са компрометирани, но съоснователят на Фейсбук Марк Зукърбърг изгуби над 6 млдрд. долара за броени часове, след като цената на акциите на компанията спадна на борсата.

А Зукърбърг… той просто се извини.

Превод: GlasNews.bg