Сериалът с най-висок рейтинг в историята на IMDb е е хвален, широко обсъждан и коментиран. Има хора, които се шегуват с излезлите 4 серии, а някои дори заподозряха, че „Чернобил“ е направен, за да очерни руската Росатом. Какво издигна този филм на това исторически високо ниво?

На 4 юли тази година ще бъде показана последната серия на филма „Чернобил“, който телевизионната мрежа HBO показва всеки понеделник. С най-голям реализъм се демонстрира аварията на атомната централа, опитите за скриване на информацията за катастрофата и ликвидирането на последствията от нея. Първите четири серии получиха изключително високи оценки от критиците и зрителите, като след всяка серия хората започват да търсят какво още информация може да се намери за чернобилската катастрофа. През почти целия месец май интернет и социалните мрежи са препълнени със запитвания и коментари.

След излизането на третата серия, Чернобил стана най-високо оцененият сериал в историята на IMDb. На 29-ти май неговата средна оценка е на ниво 9,6 точки от 10 възможни. Следват го „Планетата Земя 2“ – 2016 година, 9,5 точки; „Братя по оръжие“ – 2001 година, 94 точки; „Планетата Земя“ – 2006 година, 9,4 точки; „В обувките на Сатаната“ – 2008 година и „Игра на тронове“ – 2011 година с 9,4 точки.

Първите три епизода на филма бяха оценени с по 9,7 точки, а четвъртият получи 9,5 точки. Филмът не само получава изключително високи оценки, но и активно се обсъжда в уеб пространството.

 

След всяка серия, в социалните мрежи се появяват голям брой възхитени отзиви за новия проект на HBO. Зрителите, включително руснаците, хвалят преди всичко атмосферата в сериала – подтискащата, граничеща с хорър картина, показваща виждането на авторите за случващото се по време на аварията на атомната централа в Чернобил.

Активно обсъждат „Чернобил“ и хората, които помнят тези дни. Автобусите, извозващи предимно деца към по-отдалечени от Чернобил региони, увеличените заболявания на щитовидната жлеза и още много други.

Ние симпатизираме на героите, които плащат най-високата цена за решенията си, за да се справят със ситуацията, причинена от тотално некомпетентни хора. Това е време, когато съветските служители са по-заинтересовани да убедят света в превъзходството на своята нация като ядрена сила, отколкото да спасят живота на засегнатите от инцидента, в което има известна логика на фона на хвърлените две атомни бомби над Хирошима и Нагасаки. Но изпратеният робот не е оборудван да се справи с протичаща реакция, а СССР е твърде горд, за да признае на Източна Германия колко зле са станали нещата.

В „Чернобил“ е свършена страхотно много работа, за да се покаже историческата истина до най-малкия детайл. Така например, плакатът „За щастието на цялото човечество“ в показаната този понеделник серия е от разказа на очевидец. Речите на генерал Тараканов са пресъздадени по думите на мъжете, погрижили се за развалините на покрива. Дори „Легасов“ използва термина „биороботи“, за да оправдае необходимостта от човешка сила, който е взет от реалната история.

Новият сериал, поставящ основен акцент върху истината на случилото се, все пак малко се отклонява от реалните събития. Това не изопачава истината, а е направено с цел филмът да бъде разкрит по-добре.

Един от тези епизоди включва младият Павел. Задачата, за която е изпратен е реална – мъжете трябва да преследват домашните любимци и другите облъчени животни от Зоната. Но Павел не е истински и това някак личи във филма. Той е избран поне отчасти да замести нас, зрителите, както и хилядите млади мъже хвърлени в тази месомелачка. Поръчките и случките са съвсем реални, включително и бруталната „кучешка сцена“. Всичко е направено по разказите на очевидци, като по този начин събитията са много по-въздействащи чрез участието на Павел.

Другият персонаж от подобен тип е доктор Уляна Юриевна Хомюк, физик от Белоруския институт за ядрена енергетика, която също не е реална и е дестилация на стотиците съветски учени, посветени в разрешаването на мистерията за разтопяването на ядрения реактор на атомната електроцентрала. Няма подобно научно лице, на което да са дадени документациите, които биха могли да разкрият недостатъка на тези ядрени реактори. Това е просто един драматичен похват, с който на публиката се казва, че това е можело да се предотврати. Големите технически проблеми на РБМК реакторите не само не са фиксирани, но и остават неизвестни за инженерите. Те са класифицирани като държавна тайна, а ректорите продължиха да се работят. По този начин съветска Русия запази непоклатимия си образ на световната сцена.

Друг интересен момент е, че последният генерален секретар на ЦК на КПСС Михаил Горбачов заяви, че възнамерява да гледа сериала „Чернобил“. Вижда се, че главният герой от филма не прилича много на оригинала, но като кратък шарж е показано и напрежението, в което работи Горбачов на фона на нарастващата активност на Елцин. Редица руски медии са на мнение, че филмът е трябвало да се заснеме в Русия от самите руснаци.

Остава само да гадаем какво ще ни покажат в останалата само една серия на „Чернобил“. Навярно събитията ще бъдат исторически точно проследени до наши дни, за да разберем, дали няма още нещо скрито и не по-малко ужасяващо от самата катастрофа на ядрения реактор. Но това са само предположения.