Google представи третата бета версия на Android Q, която вече е достъпна за редица мобилни устройства, изброени по-долу. Основният акцент при новата версия на Android е поставен на подобряване на информационната безопасност и конфиденциалността, поддръжката на сгъваеми смартфони, контрол на времето за използване на мобилното устройство и поддръжката на жестове за управление.

Може би една от най-очакваните особености е появата на тъмна тема на интерфейса, която сега се активира от основните настройки. Тъмната тема може да удължи времето на автономна работа, особено при смартфоните с AMOLED дисплеи.

Тъмната тема в Android Q автоматично се включва и при влизане в режим на понижена консумация на енергия. Google каза, че ще добави тъмната тема във всички свои приложения. Що се отнася до външните апликации, интернет гигантът ще представи съответния API. Той ще даде възможност на приложенията да определят, че е включена тъмната тема и да променят и своя интерфейс.

Live Caption е нова функция, използваща машинно обучение, която дава възможност в реално време да се показва в текстов вид всичко, което възпроизвежда звук в смартфона. Live Caption работи с видеата, подкастовете и аудиото от всички приложения. За нейната работа не е необходима интернет връзка и никакви данни не се изпращат към сървърите на компанията.

Функционалността Smart Reply също вече използва машинно обучение и сега работи във всички приложения за обмен на съобщения. Освен бързи отговори, тя предлага и действия. Така например, ако в някое от съобщенията е вмъкнат адрес, веднага се появява иконката на Google Maps, кликването върху която ще ви прехвърли към тази локация.

Google продължава да развива идеята за Цифровото благополучие и е добавил новата функция Focus Mode за мониторинг на използването на приложенията. Тя дава възможност за активирането на специален режим в компютърното устройство, в който потребителят може да се съсредоточи върху извършването на определена работа, без да му се отвлича вниманието от другите приложения. На практика, в този режим всички останали програми се блокират за определено време. Освен това, приложението за родителски контрол Family Link сега е част от Цифровото благополучие.

Новият Android Q включва почти 50 нови функции, осигуряващи безопасност и конфиденциалност. В настройките е добавен специален раздел, в който са събрани най-важните параметри в това отношение. Там се намира и опцията за определяне на местоположението. От тази версия и нагоре потребителите получават пълен контрол по отношение предоставяната информация относно геоданните. Възможна е да се даде следния достъп: разрешаване на достъпа и забраняване на достъпа до тези данни и разрешаване само при активирано приложение. Освен това операционната система ще предупреждава всеки път, когато приложението във фонов режим иска достъп до геолокационните данни.

И накрая Google обеща по-бързо получаване на актуалните обновявания на безопасността при Android Q. Най-важните компоненти на операционната система ще се обновяват във фонов режим, подобен на процеса на обновяване на приложенията.

ОС Android Q Beta 3 вече е достъпна за инсталиране на 21 мобилни устройства от 13 производителя, включително всички смартфони Pixel.

Списъка със смартфони на другите производители, за които е достъпна новата версия на Android Q:

  • Asus ZenFone 5Z.
  • Essential PH-1.
  • HMD Global Nokia 8.1.
  • Huawei Mate 20 Pro.
  • LG G8 ThinQ.
  • OnePlus 6T.
  • Oppo Reno.
  • Realme 3 Pro.
  • Sony Xperia XZ3.
  • Tecno Spark 3 Pro.
  • Vivo X27, Vivo NEX S, Vivo NEX A.
  • Xiaomi Mi Mix 3 5G, Xiaomi Mi 9.