Космическият телескоп Хъбъл направи снимка на изключително рядка галактика, наречена NGC 612, открита през 1837 г. Намира се на разстояние приблизително 400 милиона светлинни години от нас, а масата му е 1,1 трилиона пъти по-голяма от масата на Слънцето. В момента астрономите познават само 5 такива лещовидни радиогалактики, пише Inverse.

Галактиката NGC 612 изглежда като ярка оранжево-синя лента и е много необичайна лещовидна галактика. От една страна те имат централна издутина (изпъкналост в диска на галактиката) и диск като спиралните галактики, но нямат характерните спирални ръкави. От друга страна, NGC 612 не изглежда съвсем като пълноценна елиптична галактика.

Но това не е всичко. Лещовидните галактики са много необичайни сами по себе си, но NGC 612 е може би най-необичайната от всички тях. Факт е, че такива галактики съдържат предимно много стари звезди, а младите звезди се появяват много рядко. Но възрастта на звездите в NGC 612 варира от 40 до 100 милиона години.

Телескопът Хъбъл направи СНИМКА на светещ диск в дълбокия космос

Галактиката NGC 612 / Снимка: NASA

Астрономите също наричат ​​NGC 612 активна галактика, което означава, че ярката издутина, където са концентрирани много звезди, има 100 пъти по-голяма яркост от светлината на всички звезди в галактиката взети заедно.

Най-често срещаният тип активни галактики са галактиките на Сейферт. Те излъчват голямо количество инфрачервено лъчение, въпреки че изглеждат нормално на видима светлина. NGC 612 е Сейфертова галактика от тип II, което означава, че прахът и газът се въртят доста бавно около ядрото.

Учените също така наричат ​​NGC 612 изключително рядък пример за неелиптична радиогалактика. Тоест това е галактика, която е източник на радиовълни и излъчва силно радиолъчение.

В известната вселена са открити само 5 такива лещовидни радиогалактики.

Една теория обяснява необичайното радиоизлъчване на NGC 612 с факта, че тя е взаимодействала с придружаваща спирална галактика в миналото. Смята се, че лещовидните галактики са получили формата си поради сливането на две спирални галактики. Има друга теория, която обяснява силното радиоизлъчване с наличието на ярка издутина, подобна на тези, открити в елиптичните радиогалактики.

Превод: GlasNews.bg