Преди няколко дни уеб порталът The Verge публикува обширен материал за това, как Microsoft е взел решение да се откаже от работата върху първоначалната версия на уеб браузъра Edge. Първата официална информация за Edge на Chromium се появи в края на 2018 година, а през април тази година тестерите получиха първите версии на новата компилация.

Джо Белфиоре в интервю за изданието The Verge сподели, какво точно е накарало Microsoft да преразгледа своите приоритети и да започне съвместна работа със своя основен софтуерен конкурент в разработването на свой собствен браузър, базиран на енджина на Chromium,

Изпълнителният директор на корпорацията е бил недоволен от работата на Edge. Браузърът, представен още през лятото на 2015 година заедно с Windows 10, не се харесва на потребителите. През лятото на 2017 година неговият дял продължава да е нищожно малък в сравнение с огромния дял на Google Chrome. Надела е заявил пред топ мениджърите на корпорацията, че иска да види голям прогрес в развитието на новия браузър. Белфиоре и Надела започват открито да признават, че репутацията на Edge, най-меко казано, е нееднозначна. Разработчиците с всички сили се опитват да оптимизират съвместимостта на новия браузър, но по никакъв начин не могат да догонят Chrome, който с годините стана на практика стандарт за съвременния компютър.

Трябвало е нещо да се промени. И може би нещо да се пожертва.

След визитата на Сатя Надела разработчиците на Edge започват най-внимателно да анализират недостатъците на браузъра. Разгаря се яростна дискусия, по време на която се създава списък с преимуществата и слабите страни на Microsoft Edge.

Един от най-големите недостатъци на Edge се оказва неговото твърде слабо разпространение. Проблемът е в това, че хората недостатъчно активно използват този браузър. Потребителите само опитват Edge и преминават към Chrome или другите конкурентни решения. Да не забравяме и че по това време делът на Windows 10 в света на операционните системи все още е твърде малък.

Това че Edge е интегриран в ОС Windows 10 съвсем не означава, че бизнес потребителите, които все още предпочитат Windows 7, могат да използват най-новите решения на софтуерния гигант. Дори и ако някоя компания се е прехвърлила към Windows 10, това съвсем не означава, че тя използва най-съвременната версия на тази ОС.

И още, браузърът Microsoft Edge не се обновява като Chrome. Големите промени и нови версии се изпращат веднъж на 6 месеца. Предприятията изобщо не желаят веднага да мигрират към най-новите версии на Windows 10, понеже те имат много бъгове и често възникват проблеми с производителността и съвместимостта. Ако си припомним катастрофата с Windows 10 October 2018 Update, лесно ще разберем защо за бизнеса възможно най-голямото забавяне на обновяванията е най-строго правило и съвсем не е софтуерен консерватизъм. Дори и ако някой в корпоративния сегмент използва Edge, то това съвсем не е най-новата версия на този браузър.

Другият голям минус на Edge е липсата на съвместимост. Edge използва свой собствен енджин за рендирането а уеб страниците, който е съвсем различен от тези в Chrome и Safari. А това води до проблеми при използването на някои онлайн услуги и в показването на някои уеб страници. Слабото разпространение на Edge води до това, че уеб програмистите не обръщат внимание на новия браузър на Microsoft и директно го игнорират. Получава се затворен кръг: хората не използват Edge поради недобрата съвместимост, а разработчиците не оптимизират своите уеб проекти, понеже този браузър не е популярен.

Към всичко изброено досега трябва да прибавим и факта, че Edge е UWP приложение, написано на една сравнително млада платформа. Стандартните приложения за Windows 7 и Windows 10 са програми, базирани на 35 годишна добре развита и цялостно проверена платформа. Въпреки многото си преимущества, UWP изостава от Win32, а това означава, че някои неща не работят според очакванията на разработчиците. Така например, работата с няколко монитора не е на ниво. Екипът програмисти на Edge трябва да чака, докато не бъдат направени промените и подобренията в UWP, за да могат да продължат работата си по Edge. Но, на Microsoft спешно е необходим нов браузър, който да работи в средата на операционните системи Windows 7, Windows 8.1 и Windows 10.

Microsoft започва да обмисля нови варианти за решаването на тези проблеми. Обсъжда се идеята Edge да не е част от операционната система и да се постави в Microsoft Store. Това би дало възможност на разработчиците много по-често да представят обновявания и пачове. Обмисля се и версия на UWP за Windows 7, както и прехода към използването на енджина на Chromium.

По това време софтуерният гигант назначава в екипа на Chrome повече специалисти, за да може по-бързо да се реши проблема със съвместимостта. Не се получава. След решаването на един проблем, възникват нов десет. Интернет се развива толкова бързо, а и Google от своя страна предлага твърде много нови уеб стандарти, които много бързо стават рутинна практика поради изключителната популярност на Chrome. Оказва се, че дори и Microsoft няма достатъчно ресурси, за да успее в тази област.

Друг проблем за Microsoft е структурата на отдела разработчици на новия браузър. В началото с Edge и неговият енджин EdgeHTML се занимава отделен екип. Самият браузър се създава от други хора. След като софтуерният гигант прави основна оптимизация на отделите и Тери Майерсън напуска компанията, софтуерният гигант обединява двете групи в една, която работи под ръководството на Джо Белфиоре. Това би трябвало да помогне и браузърът да започне да се развива по-бързо, но в резултат от тези промени проблемите в Edge стават още по-очевидни. Компанията започва да създава прототипи на различни варианти на един съвсем нов Edge, като по този начин се търси начин как да бъдат избегнати неговите недостатъци.

Единият от прототипите носи името Blade. В този браузър идеята е да се добави енджина Blink в тогава съществуващата версия на Edge. Другият прототип се нарича Septagon и именно това е версията, която сега е дадена на тестерите.

За да вземат правилното решение, разработчиците се срещат с Бил Гейтс, Кевин Скот от LinkedIn, Нат Фридман от GitHub и други генерални и изпълнителни директори. Целта на тези срещи е да се изслуша мнението на тези влиятелни хора относно последствията от едно евентуално решение за използването на Chromium и от перспективите от промените в отношенията с Google.

Окончателното решение е взето през месец септември 2018 година. Надела и висшият мениджмънт на Microsoft подписват проекта и след три месеца това решение на софтуерния гигант става публично. Програмният мениджър на Microsoft споделя:

„Бяхме доста нервни. За щастие, веднага след анонса получихме само положителни отзиви от специалистите на Google, които се зарадваха на нашето решение да се присъединим към тази общност“.

Но не всички са настроени толкова положително. Mozilla например, открито изказа своето недоволство от прехода на Edge към Chromium. Създателите на Firefox заявиха, че това решение неизбежно ще доведе до влошаване на пазара и разработчиците ще започнат да пишат код само за Chromium и Safari. Mozilla обяви, че продължава да се сражава за един истински отворен интернет.

След официалния анонс започва истинската работа върху създаването над „Edgium“ / „Chredge„. Специалистите на Microsoft и Google започват съвместно да работят върху уеб стандартите и работата потръгва. Решението за използване енджина на Chrome сближава двете компании.

Първото, което разработчиците трябва да решат е коя платформа да използват за да общуват. Google Hangouts или Microsoft Teams? Word или Google Docs? Microsoft решава да не нажежава положението и предлага да се използва, това, което програмистите са си използвали и използват в проекта Chromium.

„Решихме да използваме Google Hangouts и по този начин улеснихме живота на всички.

Разработчиците на Google детайлно обясняват на Microsoft, как точно работи open-source общността Chromium и как най-бързо и оперативно могат да се правят промените. Те дори предлагат на разработчиците на Microsoft първоначално да отстранят няколко забелязани бъга, за да свикнат с кодовата база на Chromium. В крайна сметка двете компании за почват съвместна работа не само върху Edge, но и върху Windows версията на Chrome. В крайна сметка печелят всички потребители, понеже благодарение на съвместните усилия, и двата браузъра работят по-добре. Към днешен ден се работи върху някои аспекти на Chrome, като например сензорното въвеждане на информация, плавното скролиране, софтуерната клавиатура и други.

Edge на Chromium е все още в началото на своето развитие. Предстои още много съвместна работа, но при това двете компании остават сурови конкуренти, особено на пазара а браузърите. През последните няколко години Google и Microsoft имаха много сблъсъци именно в това отношение. Отказът от поддръжката на Google Maps на Windows Phone, войната за YouTube клиентите, изключването на Exchange ActiveSync за Windows Phone и отказът да се разработват приложения за Windows. Нещата се усложниха и от това, че Edge не се поддържа в Google Drive, Meet и Docs.

Белфиоре не скрива, че Microsoft и Google ще се конкурират на пазара на браузърите, но счита, че двете компании могат съвместно да работят върху подобряването на уеб-стандартите, което ще е от полза за всички потребители.

Съвсем логично е, че Edge на Chromium ще поддържа разширенията за Chrome. Това със сигурност ще се хареса на потребителите. Поддръжката на разширенията за Chrome ще даде възможност за използването на огромната библиотека от полезни и неособено полезни разширения. Другите Chromium браузъри, като например Vivaldi, поддържат разширенията за Chrome и няма причини новият Edge да не ги поддържа.

Преходът от стария Edge към новия няма да стане за един ден. Предстои още много работа. Работа, която е непривична и за двете компании. Както и да се опитва Microsoft да привлече нови потребители към новия браузър, ясно е, че както Chrome, така и Edge ще започнат много по-добре да работят в средата на операционната система Windows. Още сега, в най-първите Dev / Canary версии, новият Microsoft Edge изглежда също толкова добре, колкото и Google Chrome. Напълно е възможно новият Microsoft Edge да стане най-добрият стандартен браузър, интегриран в операционната система Windows. Има немалка вероятност браузърът на Windows да престане да се използва само за изтеглянето на Chrome. Остава само Microsoft да убеди потребителите, че вече могат да се откажат от използването на Chrome.