Ако си купувате (или сглобявате) гейминг компютър, видео картата е по-важна от процесора. За съжаление, процесът на избор на видео карта може да е сложен и стряскащ, понеже има много фактори, които трябва да се вземат предвид. От типа на монитора, който използвате до размера на кутията ви и до графичните настройки на които искате да играете.

Отдолу сме сложили списък на нещата, за които трябва да внимавате, когато избирате следващата си видео карта. За специфични препоръки, погледнете списъка на най-добрите видео карти и „Йерархията на видео картите“ на Tom’s Hardware.

Бързи съвети

  • Заделете пари за процесора. Ако изхарчите всичките си пари за видео картата и не вложите достатъчно в процесора, може да се окажете със система, която е добра на бенчмаркове, но слаба в реални игри.

  • Обърнете внимание на резолюцията. Повечето видео карти са подходящи за игра на 1080p резолюция на 30-60 кадъра в секунда (FPS). Но ако искате да играете на резолюции от рода на 4K с максимални настройки, ще ви трябва по-мощна карта.
  • Не забравяйте опреснителната честота на монитора. Ако монитора ви е с честота от рода на 120Hz и 144Hz, ще се нуждаете от по-мощна карта, за да разкриете пълния му потенциал. От друга страна, ако монитора ви е с 1080p резолюция и 60Hz честота, няма смисъл да купувате карта, която произвежда кадри по-бързо, отколкото монитора може да ги покаже.
  • Имате ли достатъчно захранване и място? Подсигурете се, че кутията ви има достатъчно място за картата, която искате, и че захранването ви е достатъчно мощно, за да я поддържа.

  • Проверете MSRP цената преди да я купите. Добър начин да проверите дали сделката е изгодна е да видите цената, на която картата е била при излизането си на пазара.
  • Не си купувайте две карти, освен ако няма да ви се наложи. Поддръжката на SLI и CrossFire е различна от игра на игра и все по-малко игри я имат. Купете си най-добрата единична карта, която можете.
  • Не се надявайте на овърклокване за големи подобрения в производителността. Ако ви трябва по-мощна карта си купете такава. Обикновено видео картите нямат голям капацитет за овърклокване.

Заветният въпрос: AMD или Nvidia?

Има стотици видео карти от десетки производители, но основната част във всяка карта се произвежда от две компании: Nvidia и AMD (въпреки че Intel възнамеряват да се включат през 2020)
AMD има конкуретни
видео карти от бюджетния до средния клас. Но техните чипове като цяло са по-малко ефикасни откъм захранване в сравнение с Nvidia.

Nvidia е непобедима при видео картите от най-висок клас. Нито едно от сегашните предложения на AMD не може да се съревновава с върховите RTX карти. Това може да се промени по-късно с Radeon Vega VII и следващото поколение видео карти на AMD: Navi.

Ако нямате особено предпочитание към някоя от компаниите, най-големият фактор при избора на марка е дали мониторът ви поддържа
AMD FreeSync или Nvidia G-Sync. И двете от тези технологии синхронизират опреснителната честота на монитора с видео картата, за да се премахне ефектът „разкъсване“.

Ако мониторът ви не поддържа нито една от тях, марката на видео картата е без значение. Но дори това решение се усложни наскоро, тъй като Nvidia започна да добавя поддръжка на G-Sync за някои от FreeSync мониторите.

Колко можете да похарчите?

Цените на видео картите варират значително. Супер бюджетните започват от под 200 лева, а върховите модели струват над 2000 (или над 4000, ако броим Titan RTX). Освен ако не сте с много тесен бюджет, заделете няколкостотин лева за видео картата, ако е до среден клас. Ако искате карта от по-висок клас, се пригответе да похарчите над 1000 лв.

Кои видео карти са бюджетни, кои – среден клас и кои – висок?

По-долу в обобщен вид са представени съвременните видео карти и нивото им на производителност. Имайте предвид, че не всички видео карти от даден вид ще се представят по същия начин. За повече детайли, както и за позицията на по-старите поколения видео карти, погледнете „Йерархията на видео картите“ на Tom’s Hardware.

Видео карти (подредени по производителност)

Клас

Препоръчана употреба

Nvidia GTX 1030, AMD Radeon RX 550

Супер евтин

Купувайте тези само ако не играете (или не играете много) и процесорът ви няма вградена видео карта.

Nvidia GTX 1050, AMD Radeon RX 560, Nvidia GTX 1050 Ti

Бюджетни карти

Добри за играене на 1080p или по-ниска резолюция на средни до ниски настройки

AMD Radeon RX 570, Nvidia GTX 1060, AMD Radeon RX 580, AMD Radeon RX 590, Nvidia GTX 1070

Среден клас

Добри за 1080p гейминг, съвместими с VR шлемовете

Nvidia RTX 2060, AMD Radeon RX Vega 56, Nvidia GTX 1070 Ti, AMD Radeon RX Vega 64, Nvidia GTX 1080, Nvidia GTX 1080 Ti, Nvidia RTX 2080, Nvidia Titan XP

Висок клас

Добри за VR шлемове и гейминг на 1440p резолюция или 1080p монитори с висока честота на опресняване.

Nvidia RTX 2080 Ti, Nvidia Titan V

Премиум

Тези са най-подходящи за 4K, а RTX картите поддържат нови ray-tracing и ИИ технологии

Как да си изберем видео карта: Кои характеристики са от значение и кои – не?

  • Количество памет на видео картата: важно.

    Вземете си карта с 3-4 GB за сериозен гейминг на 1080p. Ако играете с завишени настройки ще се нуждаете от повече. А ако играете на много високи резолюции от рода на 4K, 8GB или повече е идеално.

  • Форм фактор: много важен.

    Трябва да сте сигурни, че в кутията ви има достатъчно място за картата. Обърнете внимание на дължината, височината и широчината. Видео картите могат да са в полу-слотов размер (slim), еднослотови, двуслотови и дори трислотови. Повечето гейминг карти са с пълен форм фактор и заемат два слота. Имайте превдид, че ако картата ви на хартия заема един или два слота, ако има голям охладител може да закрие съседни слотове.
    Ако имате
    Mini ITX дънна платка, оглеждайте се за „mini” видеокарти, които по-принцип са дълги 20 cm или по-малко. Но някои карти с този етикет са по-дълги, така че внимателно прегледайте характеристиките.

  • TDP: Много важно.

    Thermal Design Power или TDP измерва колко топлина отделя картата, но и също така показва от колко вата ще се нуждае картата. Например, ако имате 400-ватово захранване с овърклокнат 95-ватов процесор и искате да добавите GTX 1080 Ti (която е с 250-ватово TDP), със сигурност ще ви трябва по-мощно захранване.

  • Конектори за допълнително захранване: Важни.

    Повечето сериозни гейминг карти черпят повече от максималните 75 вата които PCIe слота може да предостави. Тези карти се нуждаят от допълнителни PCIe конектори за захранване, които идват в 6-пинови и 8-пинови варианти. Някои карти имат един, някои два, а някои имат 6-пинов и 8-пинов. Ако захранването ви няма тези конектори, може да ви се наложи да го надградите или да си вземете адаптер, който черпи енергия от SATA или Molex конекторите.

  • Портове: Важни.

    Някои монитори имат HDMI, други използват DisplayPort, а трети имат само DVI. Подсигурете се, че картата има портовете, от които се нуждаят монитор(ите) ви. В противен случай ще ви се наложи да си купите адаптер.

  • Честота: Не толкова важна.

    Сред карти със същия чип (например Nvidia GTX 1060) ще има такива, които са овърклокнати от производителя. Завишената честота може да доведе до леки подобрения в производителността.

  • Скорост на паметта: Не толкова важна.

    По същия начин като честотата, по-бързата памет може да направи една карта малко по-бърза от друга.

  • CUDA ядра / Поточни процесори: Не толкова важни.

    От една страна, това е много важно, тъй като това е броя процесорни единици във видео картата (подобно на броя на ядрата в процесора). Но сам по себе си, броят на CUDA ядрата или поточните процесори не ви казва нищо за производителността на картата, особено ако сравнявате AMD карта с модел на Nvidia.

  • RT / Tensor ядра: Не толкова важни – поне засега.

    Фокусираните върху ray-tracing RT ядра и ядрата за машинно обучение Tensor направиха дебюта си на масовия пазар със серията 20ХХ на Nvidia. И двете технологии имат потенциал. Но към момента на писане, те съществуват само на карти, които струват от 700 лева нагоре (започвайки от RTX 2060.), а поддръжката им в игри тепърва прохожда.
    Допълнително,
    Nvidia наскоро пуснаха драйвър, който отключва ray-tracing на предишното 10хх поколение видео карти, както и при GTX 1660 и 1660 Ti. С други думи: тези екстри са хубави за в бъдеще, но не трябва да са главната ви причина за избора на видео карта за гейминг.

Може ли да поддържа VR?

Ако искате да ползвате една от двете водещи VR платформи – HTC Vive и Oculus Rift – ще ви трябва поне среден-клас карта с оптимална производителност. Най-слабите карти, съвместими с тези шлемове са AMD Radeon RX 570 и Nvidia GTX 1060. Естествено, изискванията към видео картата се увеличават при шлемовете с по-висока резолюция като HTC Vive Pro или Pimax.

Ами ray-tracing и ИИ?

Nvidia наблегнаха върху новите функции на RTX картите, които включват RT ядра за ray-tracing и Tensor ядра за „super sampling” с изкуствен интелект. В тях със сигурност има много потенциал, но тези екстри (както и поддръжката им в игрите) е още в зародишен етап.

Трудно е да се каже колко от бъдещите игри ще поддържат дадена технология. Не малко обещаващи технологии са се проваляли да станат широко разпространени (сетете се за PhysX на Nvidia).

Изборът ви на видео карта трябва да се базира най-вече върху производителността и екстрите, които може да ви предостави днес, но никога не е вредно да сте готови за бъдещето, особено ако харчите няколкостотин (или повече) на карта от висок клас.

Референтна карта или дизайн от трета страна?

Дори ако вече сте решили каква видео карта искате (например AMD Radeon RX Vega 64 като картата на снимката), обикновено ще се изправите пред голям избор от охладители, брандове и производители. Nvidia създава и продава собствените си карти под етикета „Founders Edition”, но AMD лицензира референтния дизайн на други производители. Видео картите и на двете компании се произвеждат от трети страни (като Asus, GIGABYTE, MSI и т.н.).

По-скъпите карти от трети страни имат подобрени охладители, допълнителни вентилатори и по-високи честоти, но могат и да са по-скъпи от референтната карта. А ефектът от овърклокването често е минимален (повишение с няколко кадъра в секунда, особено при по-високи резолюции). Но, картите с по-добро охлаждане могат да работят на по-малки температури и по-нисък шум. Това е особено важно при картите от по-висок клас, тъй като те често са най-шумната и най-горещата част на един компютър.

Препоръки за видео карта според резолюция / сценарий на употреба

Отдолу в сбит вариант сме ви представили най-добрите видео карти според Tom’s Hardware, за да ви помогнем с избора на видео карта според различните резолюции и сценарии на употреба. Не забравяйте, че за всички от тях има модели от трети страни, които може да са по-подходящи и/или изгодни.
Друго нещо, на което трябва да обърнете внимание, е
„Йерархията на видео картите“ на Tom’s Hardware. В нея картите с подобна производителност са групирани заедно, независимо от възрастта на картата. Например, ако RX 560 и RX 470 са на една и съща цена, в нея ще можете да видите, че RX 470 е значително по-мощна от RX 560, въпреки че e едно поколение по-стара от нея.

Най-добрият бюджетен избор: Radeon RX 570

Radeon RX 570 е особено привлекателна за хората, които искат да играят на 1080p с високи настройки, но нямат достатъчен бюджет за RX 580. Но пък от друга страна, 8 гигабайтовите RX 580 често могат да се намерят за под 400 лева, така че изборът на по-силната карта би бил по-добър. Това се отнася най-вече за хората, които планират да използват картата в дългосрочен план. Допълнителните 4 GB памет няма да бъдат излишни в бъдещите игри.

Най-добрата за 1080p (FHD): AMD Radeon RX 580

Radeon RX 580 е базирана на същото Polaris 10 ядро като предшественика си – Radeon RX 480. AMD просто усилиха честотата, за да подобрят производителността. Макар и всички да се радваме на по-високите FPS числа, това често води и до по-висока консумация на енергия. В повечето случаи Radeon RX 580 се представя по-добре от конкурента си GeForce GTX 1060 6GB, особено в DirectX 12 игри, което ѝ спечелва мястото в този списък.

Най-добрата за 1440p (QHD): Nvidia GeForce GTX 1660 Ti

Ако търсите солидна производителност на 2560 x 1440 (1440p) и при високи опреснителни честоти на 1080p, трудно можете да биете Nvidia GeForce GTX 1660 Ti. Производителността ѝ е подобна на GeForce GTX 1070, като в същото време струва значително по-малко от RTX 2060. Последната карта се представя по-добре, но ядрата ѝ за ray-tracing и ИИ засега се поддържат в много малък брой игри.

Най-добрата за VR: Nvidia GeForce RTX 2070

Ентусиастите с VR шлемове трябва да имат достатъчно мощна карта, за да няма насичане и „артифакти“. Nvidia GeForce GTX 2070 е достатъчно бърза, за да се справи с 90 херцовата честота на съвременните шлемове. В допълнение към това, разполага и с VirtualLink порт, който позволява свързването на следващото поколение шлемове с един кабел. С предостатътчно мощност за гладко възпроизвеждане на VR и цени под тези на по-старата GTX 1080, GeForce RTX 2070 заслужено си извоюва мястото в списъка.

Най-добрата за 4K: Nvidia GeForce RTX 2080 Ti

Nvidia’s GeForce RTX 2080 Ti е първата карта, която може да произведе близо до 60 кадъра в секунда в повечето игри при 4K резолюция с максимални настройки. Новите ѝ функции все още не се поддържат в игрите, но с времето, Turing архитектурата ще заблести още по-ярко.