Илон Мъск заяви, че компанията му Neuralink е имплантирала успешно първия мозъчен чип на човек. 

Пациентът се възстановява добре и първите резултати са обещаващи, твърди милиардерът. 

Целта на Neuralink е да свърже човешките мозъци с компютрите и по този начин да помогне за справяне със сложни неврологични състояния.

Редица конкурентни компании вече са имплантирали подобни устройства.

През май медицинския регулатор на САЩ - Агенцията по храните и лекарствата (FDA) даде разрешение на компанията на Мъск да тества чипа върху хора, което е важен етап след усилията за получаване на одобрение, пише Би Би Си. 

Това даде зелена светлина за началото на шестгодишното проучване, по време на което робот се използва за хирургично поставяне на 64 гъвкави нишки, по-тънки от човешки косъм, върху част от мозъка, която контролира "намерението за движение", според Neuralink.

Илон Мъск посети "Аушвиц"

 
Компанията твърди, че тези нишки позволяват на експерименталния й имплант - захранван от батерия, която може да се зарежда безжично - да записва и предава мозъчни сигнали безжично към приложение, което разкодира как човекът възнамерява да се движи.

 В публикация в X, социалната платформа, която притежава и която преди беше известна като Twitter, Мъск заяви, че първият продукт на Neuralink ще се нарича Telepathy.

По думите му Telepathy ще позволи да контролирате телефона или компютъра си, а чрез тях и почти всяко устройство, само с мисъл.

 
"Първоначалните потребители ще бъдат хора, които са загубили способността да използват крайниците си", продължава той.

Позовавайки се на покойния британски учен, който имаше заболяване на двигателния неврон, той добави:

"Представете си, ако Стивън Хокинг можеше да общува по този начин. Това е целта."

НЛО прелетя над Китай под формата на облак: Може да е замесена компанията на Мъск

Макар че участието на Мъск повишава популярността на Neuralink, той е изправен пред съперници, някои от които имат опит отпреди две десетилетия. Базираната в Юта компания Blackrock Neurotech имплантира първия от многото си мозъчно-компютърни интерфейси през 2004 г.

Precision Neuroscience, създадена от съосновател на Neuralink, също има за цел да помага на хора с парализа. Нейният имплант прилича на много тънко парче лента, което се поставя на повърхността на мозъка и може да се имплантира чрез "черепен микропрорез", което според нея е много по-проста процедура, пише 24 часа.

Съществуващите устройства също са дали резултати. В две отделни неотдавнашни научни изследвания в САЩ имплантите са били използвани за наблюдение на мозъчната активност, когато човек се опитва да говори, която след това може да бъде декодирана, за да му помогне да общува.