Изпълнителният директор на Google вече втора година не желае да вземе възнаграждението за свършената от него работа, което е във вид на акции. Пичай се отказа от солидния бонус и заяви, че на него и така му плащат достатъчно. CEO на Google се ограничава с получаването на заплата в размер на $650 000 годишно.

Не се знае какъв е бил бонусът за миналата година, от който Пичай се е отказал. Bloomberg съобщи, че преди това топ-мениджърът е получил стотици милиони долари възнаграждения и още един солиден чек би могъл да предизвика дискусии в обществото. Въпросът е, че технологичните компании все по-често са критикувани поради огромното неравенство в доходите на високопоставените мениджъри и обикновените специалисти.

На едно от общите събрания, един от служителите официално е задал въпроса, защо Пичай получава стотици милиони долари, докато много от служителите на компанията не могат да си позволят дори да живеят в Силициевата долина.

Но може би Пичай не иска да бъде поставен в така наречената „златна клетка“ – похват, който се прилага към талантливите ръководители на големите компании. Предварително се депозира голяма сума, а изпълнителният директор може да я получи, ако постигне определени финансови показатели – обикновено увеличаване на пазарната капитализация и ръст на дивидентите от акциите на компанията.

Подобен е случаят с Илън Мъск, който за 2018 година има начислен бонус за сериозните $2,3 милиарда. Това стана абсолютен рекорд сред всички останали ръководители на компании в САЩ. Но поради правилата, приети от борда на директорите на Tesla, Мъск трябва да изпълни редица условия, за да може да получи този безпрецедентен бонус.

Според правилата, одобрени от борда на директорите, възнаграждението на Мъск е разделено 12 транша, които ще бъдат изплащани в продължение на 10 години, но при достигането на определени нива на пазарна капитализация на Tesla. Първият транш трябва да бъде заплатен, когато капитализацията на Tesla достигне $100 милиарда. Но засега тя е едва $34 милиарда. Мъск ще трябва да положи наистина големи усилия, за да вземе тези пари, но явно си струва.

Може би Сундар Пичай не харесва този начин на работа и не желая бонус от подобен род. Но това е начинът, използван в големите американски компании за задържане на талантливите ръководители и за стимулиране на тяхната работа. Методът се използва и в Microsoft, Apple и други големи корпорации.

Минното поле

Google е добре известен със своята щедрост към талантливите специалисти, продължава Bloomberg. През 2014 година Пичай пое част от задълженията на съоснователя на компанията Лари Пейдж. Тогава той получава пакет акции с цена около $250 милиона. Следващата година, когато става изпълнителен директор на интернет гиганта, Пичай получава акции за още $100 милиона. През 2016 година възнаграждението на Пичай е вече почти $200 милиона. В продължение на няколко години той е един от най-високоплатените ръководители на Google.

Но още тогава длъжността CEO на Google се превръща в минно поле. Първоначално служителите на компанията организират протест срещи емиграционната политика на Доналд Тръмп. След това, един от по-важните специалисти на интернет гиганта заявява, че в Google се отнасят с предубеждение към по-консервативните възгледи, което доведе до скандал. През 2018 година служителите на компанията бяха категорично против създаването на цензурирана търсачка за Китай. В същата година хиляди служители напуснаха Google, понеже на ръководителите, обвинени в сексуален тормоз, са били изплатени огромни бонуси.

„Може би той е погледнал числата и си е казал: ‘Стига ми толкова’. А може би се е опитал да окаже влияние на това, как получаването на тази маса пари би изглеждало отстрани“ – коментира Дейвид Лейкър, професор в Стафордската висша бизнес школа.

Критиката идва и отвън. Срещу Google се провеждат разследвания от страна на няколко антимонополни служби от целия свят. В САЩ огромно напрежение предизвикват преди всичко размерът на компанията, нейното влияние и достъпа до личните данни на хората. На фона на всичко това съоснователите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин се отдръпват от ежедневното управление на компанията, а бившият изпълнителен директор Ерик Шмид напуска борда на директорите. Те прекарват все повече време в своите частни острови и най-съвременни лаборатории.

„Сундар старее пред очите ни“

Наложи се Сундар Пичай да дава показания пред американския Конгрес, при това само три седмици след като зае поста изпълнителен директор. Тогава бяха засегнати теми като политическите възгледи на служителите на Google, създадените от компанията алгоритми, цензурата в Китай и личните данни на потребителите.

„Сундар остарява пред очите ни“ – каза Мат МакГоуън, бивш служител на Google, напуснал компанията през 2016 година. „Когато имаш милиард потребители от целия свят, винаги ще има стотици несъгласни с твоите решения. При това, тези хора са шумни и понякога достигат до наглост“.

Всички, които са работили с Пичай го описват като привърженик на компромисите – човек, който предпочита да избягва конфликтите.

„Той не е от директорите с богат опит, преминали не една и две подобни кризи. Но бързо се учи“ – каза още МакГоуън.

Пичай успя да направи така, че доходите на Google отново започнаха да растат, а акциите на Alphabet поскъпнаха с 50% от датата, когато той зае поста главен изпълнителен директор. Миналата година Reputation Institute постави Пичай на първо място в престижния рейтинг на CEO на най-големите компании с най-добра репутация. Но тази година той не попадна дори и в челната десетка.

„Може би са се появили известни съмнения относно неговите лидерски навици: – заяви Стивън Хан-Грифитс, един от ръководителите на изследователския център.

 

По материали на Forbes и Bloomberg