САЩ повишиха в края на миналата седмица и без това високия градус на напрежение около китайската компания Huawei с ясно предупреждение. То беше отправено лично от държавния секретар Майк Помпео, който заяви, че тези от съюзниците на САЩ, които решат да пренебрегнат предупрежденията на Белия дом за опасностите, които представлява оборудването на Huawei, няма да получават вече разузнавателна информация.

Помпео направи своето предупреждение след срещата си с външния министър на Германия Хайко Маас. Позицията на Берлин засега се консолидира с тази на Франция и Великобритания, които отказват да забранят използването на 5G оборудване, произведено от китайската компания. По време на петдневно посещение в Европа, Помпео заяви ясно, че макар и решението ще е „суверенно“, то може да има своите определени последствия, цитира американския политик Reuters.

„Съществува риск да променим своето поведение с оглед на това, че не може да позволим информацията на частни потребители или такава, която е свързана с националната сигурност да преминава през мрежи, на които нямаме доверие“, сподели Помпео по време на свикана прес-конференция.

По-късно, Помпео се срещна за кратко с германския канцлер Ангела Меркел преди да отлети за Швейцария, припомняйки колко важен съюзник на САЩ е Германия. Самата Меркел беше наскоро в САЩ, където говори пред студенти от Харвардския университет, пред които заяви призива да „разрушим стената на невежеството“ и да се „изправим в защита на истината пред лъжите“, думи, които бяха възприети като открита критика към американския президент Доналд Тръмп.

Настоящите думи на Помпео са повторно предупреждение от негова страна, спрямо страните, които не се съобразят с американската политика.

„Ако дадена страна реши да приеме и разположи тяхно оборудване в някои от своите критично важни информационни системи, ние няма да може да споделяме данни с тях“, заяви през февруари Помпео в интервю за FoxNews. „В някои случаи съществува до такава степен риск, че ние няма да можем да разположим в тези страни американски ресурси, посолство и американски военен контингент. Не трябва да забравяме, че тези системи са проектирани с мисъл да работят за китайската армия“.

Не е сигурно какво ще се случи. Huawei продължават да отричат всички обвинения, като за последно обявиха, че ще заведат дело в американски съд, заради това, че въпросната забрана нарушава постулати от американската конституция и в този смисъл е противоконституционна. Според китайската компания, въпросните мерки се налагат с цел Huawei да бъде изхвърлена от пазара. Те припомнят, че Вашингтон засега не са предоставили доказателства за твърденията си. „Тук няма оръжия, няма огън и дим. Само предположения“, сподели главният юрисконсулт на Huawei Сън Люпин.