НАСА непрекъснато следи астероидите, които се приближават до Земята. Учените, които работят в Центъра за изследване на близки до Земята обекти, всеки ден наблюдават движението на определени космически скали, които могат да представляват заплаха за Земята. През следващите 5 дни 4 доста големи астероида ще долетят до нас с голяма скорост наведнъж.

Учени от НАСА предоставиха информация за четири опасни за нашата планета астероида, които ще прелетят покрай нашата планета през следващите дни и не би трябвало да й причинят щети.

Според класификацията на НАСА, ако астероид е с широчина повече от 140 метра и лети по-близо до Земята от 7,5 милиона километра, тогава такава космическа скала се счита за потенциално опасна, пише HiTech. Смята се, че дори астероид с размери 100 метра може да причини значителни щети в резултат на падане върху планетата. Ако астероидът е широк най-малко 1 км, това може да доведе до глобален катаклизъм.

астероидцял екран

Затова учени от НАСА ежедневно наблюдават близки до Земята астероиди, чиято орбита се пресича с орбитата на Земята. Всеки достатъчно голям космически камък може да промени траекторията си на полет и по този начин да падне върху планетата. За да сме готови за подобно развитие на събитията, се правят наблюдения на околоземното пространство.

Въпреки това учените невинаги могат да идентифицират астероид, който може да навлезе в земната атмосфера, навреме. Това се случи преди две седмици, когато малка космическа скала беше открита само няколко часа преди да удари планетата.

Астероид, открит 7 часа преди да влезе в атмосферата, падна на Земята ВИДЕО

Според учените все повече и повече близки до Земята астероиди в близко бъдеще ще бъдат разположени на опасно разстояние от Земята. В списъка с 5 астероида, които скоро ще се доближат до планетата, най-опасният е камък с ширина 223 метра, което е два пъти повече от дължината на футболно игрище. Този астероид също ще бъде разположен на много близко разстояние от Земята.

Какви астероиди ще предизвикат безпокойство през следващите няколко дни?

Астероидцял екран
Снимка: Live Science
  • В неделя, 26 февруари, астероид, наречен 2023 DA, трябва да прелети покрай нашата планета. Този камък, широк 18 метра, ще се намира на разстояние 1 милион километра от Земята. Това е почти три пъти по-далеч от Луната. Що се отнася до скоростта на полета му, тя е 21 132 км/ч.
  • Понеделник, 27 февруари, ще бъде наистина труден. Факт е, че потенциално опасен огромен астероид 2012 DK31 с диаметър 143 метра ще лети до Земята на разстояние 4,8 милиона километра. Скоростта му е умопомрачителните 55 944 км/ч.
  • За четвърти пореден ден, тоест във вторник, 28 февруари, 145-метров астероид, наречен 2006 BE55, трябва да прелети покрай Земята. В този ден той ще се намира на разстояние 3,5 мл км от нашата планета, а скоростта на полета му е 47 936 км/ч.
  • И накрая, точно една седмица по-късно, в петък, 3 март, най-опасният астероид от този списък, наречен 2007 ED125, ще се приближи до Земята на разстояние от 4,4 милиона километра. Скоростта на полета му също е впечатляваща – 47 032 км/ч.

Три от горните астероиди, както по размер, така и по разстояние от нашата планета, отговарят на обозначението "потенциално опасен астероид". Въпреки че НАСА вярва, че всички тези 4 космически скали ще заобиколят Земята, не забравяйте, че космосът е непредвидимо място.

Превод: GlasNews