Аномален дъжд започна в Гренландия, което може да показва критична промяна на климата, пише Phys.org, позовавайки се на проучване на учени от Дания.

На 14 август валя дъжд на височина около три хиляди метра над морското равнище. Това може да се случи само при температури над или малко под нула градуса по Целзий. През последните две хилядолетия експертите са регистрирали само девет такива случая на затопляне. Три от тях са се случили през последните десет години. В същото време през 2012 и 2019 г., по време на покачването на температурата, дъжд не е валял по тези територии.

"Досега е невъзможно да се каже със сигурност дали е имало валежи в предишните шест пъти, но подобно явление е изключително малко вероятно. Това лято в Гренландия беше записано затопляне до рекордните 20 градуса по Целзий. Топлинната вълна допълнително ускори топенето на ледниците, което е тревожно. Затоплянето в Арктика се случва по-бързо от средното за света“, казва Мартин Стендел, служител на Датския метеорологичен институт.

Според учените в момента ледената покривка, която покрива острова, е три пъти по-голяма от територията на Франция. Този обем вода е достатъчен, за да се повиши нивото на Световния океан със седем метра по време на размразяването.

Превод: GlasNews.bg