Археолози се натъкнаха на скелет на жена "вампир" в полско гробище от XVII в. Жената е била погребана с положен сърп около врата и катинар на пръст на крака й. Тя също така е имала леко изпъкнал зъб, който вероятно е накарал хората през XVII в. да вярват, че е вампир.

Практикуването на ритуали за борба с вампирите започва в Източна Европа от XI в.Тогава се наложило вярването, че „някои хора, които са умрели, ще излязат с нокти от гроба като кръвосмучещи чудовища“.

От началото на XVII в. в Полша и други части на Европа започват да се разпространяват различни суеверия и легенди за вампирите. Страхът води до тяхното преследване и екзекутиране. Мнозина са погребани със сърп около врата. Смятало се, че така се възпира събуждането на мъртвите.

Останките на жената „вампир“ са намерени от проф. Дариуш Полински и екип от изследователи от университета Николай Коперник.

Начините за предпазване от връщането на мъртвите включват отрязване на главата или краката, поставяне на починалия с лице надолу, изгаряне и нанасяне на смъртоносни удари с камък, казва Полински пред The Daily Mail.

По думите на учения, сърпът е бил положен така, че ако мъртвият се опита да стане, главата му да бъде отсечена или поне наранена.

Катинарът, на свой ред, вероятно символизира „затварянето на сцената и невъзможността за връщане“.

Откритието в Пиен идва седем години след като петима други предполагаеми вампири бяха намерени погребани в село Дравско на около 210 км. Четири от скелетите са открити със сърпове, притиснати към гърлата им. Петият е с камък на гърлото и сърп, поставен на кръста