Ново проучване на канадски учени показва, че малки промени в орбитите на планетите, дължащи се на преминаваща звезда, могат да унищожат цялата Слънчева система, съобщава Futurism.

Нашата слънчева система е доста стабилна космическа „конструкция“, но малки гравитационни влияния на звезди, летящи твърде близо до нас, могат да потопят планетарната ни система в хаос.

Учените от университета в Торонто Гарет Браун и Хано Рейн създадоха компютърни симулации, които разглеждат възможните последствия от близкото приближаване на друга звезда до нашата Слънчева система.

слънчева система
Снимка: NASA

Техните симулации показаха, че когато звезда се приближи до нашата система на разстояние по-малко от 37 милиарда километра, орбитите на някои планети ще се изместят. В резултат на това стабилността на нашата Слънчева система ще бъде нарушена и някои планети може да се сблъскат една с друга или изобщо да напуснат системата. Между другото, Проксима Кентавър, най-близката до нас звезда, е на разстояние от 39 трилиона километра от нас.

Според учените, за да настъпи хаос в нашата система е достатъчно друга звезда да измести орбитата на Нептун само с 0,1% с гравитационното си влияние. Симулациите показват, че подобна промяна ще доведе до промяна в орбитите на други планети в Слънчевата система.

слънчева система
Снимка: LiveScience

Някои модели показват, че в този случай Меркурий може да се сблъска с Венера, Земята или Марс. Съществува и възможност за сблъсък между Марс и Земята, а симулациите показват, че Уран, Нептун и Меркурий могат напълно да напуснат Слънчевата система.

Според учените единствената утеха в настоящата ситуация е, че подобен ефект от преминаваща звезда може да възникне в рамките на няколко милиона до 4,8 милиарда години след самото събитие на конвергенция.

"Ако се случи нещо подобно, тогава Слънчевата система няма да се срине веднага, това ще бъде дълъг процес. Разбира се, конфигурацията на системата ще се промени, но ще отнеме много време преди пълен колапс", казват учените.

Учените също ни успокояват, че подобни събития в известната ни част от Вселената могат да се случат много рядко в продължение на няколко милиарда години.

Превод: GlasNews