Професори от Университетската болница в Ерланген случайно откриха лек за постковиден синдром (Long Covid).

Всъщност офталмолозите Бетина Хобергер и Кристиан Мадин възнамеряваха да тестват сърдечния медикамент BC007 от Berlin Cures за неговия антиглаукомен ефект.

Сред доброволците с глаукома е 59-годишният Аксел Н., страдащ от Дълъг ковид. Той е бил два пъти болен от коронавирусна инфекция и вече почти година страда от последиците от болестта, която е претърпял.

„Моят лекар потвърди постковидния синдром при мен, но не можа да ми помогне“, казва Аксел Н. в интервю за BILD.

Поради проблеми със зрението той се обърнал към специалисти по глаукома, след няколко консултации мъжът се съгласил на клинично изпитване и получи лекарството „BC007“.

„Още по време на инфузията пациентът забеляза, че кръвното му налягане, което било повишено поради Long Covid, е намаляло и други симптоми, според него, също са се подобрили. С течение на времето видяхме, че вътреочното налягане също спадна“, казва професор Кристиан Мадин.

Източник: bild.de

„Днес отново се чувствам добре“, казва Аксел Н. „Всички симптоми както на глаукомата, така и на постковидния синдром са изчезнали. Освен това нямам странични ефекти."

Според изследователите същото се е случило и с четирима други участници в експеримента, на които е инжектиран "BC007" като част от първия им опит за терапия.

„Лекарството вече е тествано като сърдечно лекарство и е класифицирано като „безопасно“, отбелязва Кристиан Мадин. Според професора откритието им все още не е потвърдено от допълнителни изследвания.

„За да направим това, ние събираме екип от десет лекари, асистенти и студенти по медицина, които ще провеждат изследвания, ще проследяват и документират резултатите през следващите няколко месеца“, обясни той.

Превод: GlasNews.bg