Докторcj на биологичните науки, ръководител на лабораторията на Института по молекулярна генетика на РАН Константин Северинов обясни защо не е необходимо да се създават нови видове ваксини за различни щамове коронавирус.

Той е сигурен, че съществуващите ваксини са достатъчни, за да окажат влияние върху болестта, но за това е необходимо възможно най-много хора да бъдат ваксинирани.

Северинов се позовава на примера на Великобритания и Израел. Нивото на ваксинация в тези страни е възможно най-високо и точно както в повечето страни сега най-често се разболяват от щама "делта".

Но статистиката показва, че ако например в Русия в рамките на един месец се откриват 20-25 000 заразени, около 800 души умират. Във Великобритания, с 40-50 хиляди заразени, смъртта настъпва само в 100 случая.

"Има една съществена разлика - в Русия 25% от населението е ваксинирано, а във Великобритания - 70%. Така че съществуващите ваксини са повече от достатъчни, за да спасят човешки животи", заключи биологът в интервю за NEWS.ru.

Превод: GlasNews.bg