Британски учени разкриха предварителните резултати от експеримента, който започна преди година. Тогава 35 здрави доброволци на възраст 18-29 години бяха специално заразени с COVID-19 чрез накапване на капка вирусен материал в носа им. Imperial College London публикува информация за първите открития от изследването.

Петдесет и три процента от участниците в експеримента се разболяват от covid, но двама нямат симптоми на заболяването. Въпреки това, учените са установили, че тези безсимптомни заразени могат да заразят други хора.

Експериментът с контролирана инфекция показа, че инкубационният период на коронавируса е средно 42 часа, а не 3-5 дни, както първоначално е изчислено за оригиналния щам SARS-CoV-2.

Експериментът потвърди важността на правилното носене на маски. Оказа се, че в секрета от носа на пациента има повече вирусни частици, отколкото в течението от гърлото. Това означава, че маската трябва да покрива не само устата, но и носа на този, който я носи.

При петима участници в експеримента симптомите на коронавирус продължават повече от шест месеца, но след 12 месеца всички симптоми изчезват за всички.

Превод: GlasNews