За да предотврати евентуално замърсяване на биосферата на Земята от микроорганизми от Марс, НАСА трябва да създаде специална лаборатория за съхранение и изследване на проби от марсиански скали. Засега тази лаборатория все още не е построена, но някои подробности за този проект вече са известни, пише Futurism.

Още през 1973 г. американският астрофизик и популяризатор на науката Карл Сейгън пише в книгата си „Космически връзки“, че на Марс все още могат да съществуват живи микроорганизми. Тогава ученият предупреди, че тези живи същества могат да представляват заплаха за целия живот на Земята и нарече тази заплаха от инфекция марсианската чума. Сейгън пише, че вероятността за съществуването на такива опасни патогени на Марс е много малка, но все пак не си струва да излагате на риск милиарди хора.

микроорганизми, марс
Снимка: NYT

Дълго време това предупреждение на учения беше само хипотетично, но в навечерието на доставката на първите проби от Марс тази тема отново става актуална. През 2033 г. НАСА планира да донесе скални проби от Марс, които биха могли да съдържат марсиански живот обратно на Земята. Това ще стане в рамките на изпълнението на програмата Mars Sample Return. Въпреки че наскоро стана известно, че програмата е претърпяла промени, основните задачи остават същите: да се доставят проби на Земята здрави и читави, за да се установи дали е имало или все още има живот на Марс.

Връщане на проби от Марс
Снимка: NASA

Засега учените не знаят със сигурност дали скалните проби, които марсоходът Perseverance продължава да събира, съдържат следи от марсиански живот. И засега никой не знае дали представляват заплаха за целия живот на планетата. Въпреки че някои учени смятат, че тези потенциални микроорганизми могат да нанесат непоправими щети на биосферата на Земята и да предизвикат нова пандемия.

„Тъй като вероятността от замърсяване от извънземни микроби не е нулева, ние работим усилено, за да сме сигурни, че потенциалното замърсяване може да бъде избегнато“, казва Андреа Харингтън от НАСА.

Според учените до кацането на космическия кораб с проби от Марс на Земята трябва да бъде построена специална лаборатория. Тя трябва да осигури всички мерки за защита срещу възможни патогени и тяхното проникване в земната среда.

Марсоходът Perseverance
Снимка: NASA

Тъй като новата лаборатория ще бъде наистина ново съоръжение, което никога преди не е било изграждано на Земята, екип от учени от НАСА пътува по света, за да проучи лаборатории с висока степен на сигурност. Тези лаборатории съдържат най-опасните известни патогени на Земята. Но все още не е ясно как точно да се създаде уникална лаборатория за съхранение на марсиански проби.

Основният проблем е, че някои лаборатории са предназначени да предпазват това, което е вътре в тях, от външно замърсяване, докато други лаборатории са изградени, за да предпазват това, което е навън, от патогените, които съдържат.

Но НАСА трябва да създаде лаборатория, която едновременно да гарантира, че марсианските микроорганизми няма да навредят на биосферата на Земята и от друга страна, че околната среда на Земята няма да навреди на тези микроорганизми.

С други думи, НАСА трябва или да адаптира една от съществуващите лаборатории за нови задачи, или да създаде напълно нов дизайн. Въпреки че учените обмислят възможността за създаване на специална лаборатория в рамките на съществуваща.

Превод: GlasNews